Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интересни събития ни очакват това лято по морските курорти и не само
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 30.05.2022Коментари (0)605
©
Лятото ще бъде пълно със събития за хората в почивка. През идващите топли месеци са планирани разнообразни фестивали и събития в различни краища на страната, които могат да обогатят лятната програма на туристите, избрали България за своята почивка.

За трето поредно лято Бургас ще привлича посетители с тематични уикенди. Миден уикенд е предвиден в периода 17-19 юни, като основни локации ще бъдат културно-туристическият комплекс "Ченгене скеле" и бургаският остров "Света Анастасия".

Джулай морнинг и Ретро уикенд е предвиден от 30 юни до 3 юли с две основни събития на различни места по крайбрежието - първо издание на "Стереофест" - на Морска гара с гост Горан Брегович и традиционен концерт до моста в Морската градина с участието на бургаски банди, до който достъпът е свободен.

За любителите на ретро автомобили по същото време ще има парад - на алеите между експоцентър "Флората" и Пантеона, а за привържениците на спорта - силното състезание "Триатлон Бургас 2022".

Сладоледен уикенд е планиран за ценителите в периода 22-24 юли в зоната за отворен достъп на Пристанище-Бургас, а Бирен уикенд - в последните почивни дни на месеца. Съпътстващо събитие тогава са "Летни празници на изпятата поезия "Солени ветрове" - на сцена "Охлюва".

През август Бургас ще бъде сцена на поредица фестивали, насочени към разнородна публика - "Спайс Мюзик фестивал" на Морската гара (6-7 август), "Солар фест" (12-14 август), съпътстван от ветроходна регата "Сарафово Къп 2022", както и Tийн уикенд (19-21 август). Рибен уикенд е предвиден в програмата на Община Бургас за септември.

В Стара Загора летните фестивали и празници започват още този уикенд с откриването на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" на 28 май. Поради големия интерес, освен традиционните сцени на операта и Регионална библиотека "Захарий Княжески", прожекции тази година ще има и в "Културен център Стара Загора" като всички ще са безплатни. Предлагат се 43 заглавия на нови филми и съпътстващи инициативи до 1 юни, разказаха за БТА от местната община.

От 9 до 11 юни е очакваният в района - "Джаз форум" - Стара Загора. За хората, които предпочитат малките населени места и докосването до традициите и живота на предците са подходящи Празникът на черешата на 11 юни в село Кирилово и "Пътят на хляба" на 25 юни в село Преславен.

Нов в района е двудневният Доктор рок-фест "Доктора, Доктора" с участието на групи и състави, в които свирят или пеят хора с лекарска професия. Организатор е офталмологът д-р Станимир Трошев като общината ще помогне да провеждането му.

Първи Международен фестивал на лавандулата ще се организира в Чирпан и в село Средно градище, от 17 до 19 юни. Програмата му включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилница, три арт инсталации. Акцент ще бъде гастролът на Старозагорската опера със спектакъла "Усещане за жена" по музика на Стинг. Очакван е и големият фестивал "Богородична стъпка" в Старозагорските минерални бани, който се планира за края на август.

Ако пътуването ви отведе в района на Сливен можете да се насладите на разнообразни събития, сред които най-мащабното е Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим - от 29 до 31 юли в парк "Изворите". Традиционен за юли е и мото съборът в местността Сайганица.

Кърджали ще събере фолклорни състави през юни, в рамките на Национален Тракийски събор "Кърджали 2022". В края на юли брегът на яз. "Кърджали" край с. Енчец ще стане сцена на рок фестивал - "Емона Рок Фест", с участието на местни и гостуващи групи. Като атракция се предлага и разходка с плавателен съд в акваторията на язовира.

Ако планирате почивка по Северното Черноморие, е полезно да знаете, че през това лято Варна отново ще бъде домакин на повече от 10 фестивала, сред които най-мащабният е международният "Варненско лято". Той ще бъде открит официално на 25 юни.

И през новия туристически сезон "Двореца" в Балчик ще открие сцена за музикалната класика, съобщават от държавния културен институт. Архитектурно-парковият комплекс ще бъде декор на операта "Ромео и Жулиета", мюзикъла "Коса", балета "Шехерезада" - постановки на Варненската държавна опера. Културният център ще привлече летовниците с много прояви в Дни на италианската култура в края на юли и Дни на чилийската култура през август. Децата, които тръгват за почивка на море, да не забравят да вземат кофички и лопатки за фестивала "Пясъчни творения" на 9 юли, напомнят от "Двореца". 

Едно от най-големите културни събития през лятото във Велико Търново е фестивалът "Сцена на вековете" на Царевец, който ще зарадва любителите на операта и балета. Откриването е на 9 юли с постановката "Сънят на Пилат"- танцова мистерия по музика на Стефан Димитров на Държавната опера в Стара Загора. До 10 септември на откритата сцена под звездите в крепостта "Царевец" ще представят своите най-нови спектакли държавните опери от Пловдив, Русе, Варна, Музикално -драматичния театър от Велико Търново.

Сред най-популярните фестивали е "Опера на върховете" край Белоградчик, който тази година е между 5 и 21 август. Балетното и оперното изкуство на Белоградчишките скали тази година ще бъдат поставени от "Набуко" от Джузепе Верди, "Аида", "Норма" от Винченцо Белини. В дните 12 , 13 и 14 август зрителите ще могат да гледат под открито небе балетните постановки "Баядарка", по музика на Лудвиг Минкус , "Хиляда и една нощ" - балет от Фикрет Амиров и "Корсар"- балет от Адолф Адам.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: