Интересно! Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в село Баня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:02 / 04.12.2021
823
Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в бургаското село Баня. Изграждането на болницата вече е в ход. От единствения по рода си у нас рехабилитационен център обаче спешно имат нужда от още средства за довършването на помещението. Къде и как зимуват ранените костенурки разказват от Нова телевизия.

Когато есента оголи дърветата, паднат първите слани и температурите се понижат, костенурките се заравят под земята. Това са направили и многобройните пациенти в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки. Ива Лаловска ни показва зимовището - специално обособен участък с горска шума, където повече от 30 костенурки вече спят зимен сън.

"След като всички са влезли и са се заровили, ние затваряме, за да не излизат. По време на зимен сън не трябва да излизат, защото губят енергия и става лошо за тях", обясни тя.

В центъра в село Баня се лекуват над 300 костенурки годишно. Обгорени при пожари, ударени от автомобили, земеделска техника или пострадали от човешка ръка. Заради раните си някои остават тук завинаги. Тези с най-тежките поражения имат нужда от постоянна грижа и няма как просто да бъдат оставени в зимовището. Докато се изгради специализирана лечебница, те по принуда са настанени в залата за презентации на центъра.

"Залата не е пригодена за това. На нас ни е нужда операционна, маса за манипулации", посочи Лаловска.

Всичко това засега се прави на няколкото ученически маси, разказва Ива, докато сменя превръзката на ранена от автомобил костенурка. "Част от черупката ѝ липсва, заради което не можем да я пуснем. В природата костенурки с липсваща част стават жертва на хищници. Тя няма механизъм да се справи по друг начин с неприятеля. Костенурките са много издръжливи. Виждала съм такива с рани, несъвместими с живота. Вероятно имат нисък праг на болката", смята тя.

Строежът на така нужната болница е в ход. Събраните до момента средства от дарители обаче не стигат. Затова от центъра търсят помощ. Всеки би могъл да подпомогне изграждането на лечебницата. Начините са посочени на сайта на организацията и в нейната Фейсбук страница.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).