Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интересно! Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в село Баня
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 04.12.2021Коментари (0)820
© Нова тв
Лечебница за ранени костенурки ще бъде изградена в бургаското село Баня. Изграждането на болницата вече е в ход. От единствения по рода си у нас рехабилитационен център обаче спешно имат нужда от още средства за довършването на помещението. Къде и как зимуват ранените костенурки разказват от Нова телевизия.

Когато есента оголи дърветата, паднат първите слани и температурите се понижат, костенурките се заравят под земята. Това са направили и многобройните пациенти в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки. Ива Лаловска ни показва зимовището - специално обособен участък с горска шума, където повече от 30 костенурки вече спят зимен сън.

"След като всички са влезли и са се заровили, ние затваряме, за да не излизат. По време на зимен сън не трябва да излизат, защото губят енергия и става лошо за тях", обясни тя.

В центъра в село Баня се лекуват над 300 костенурки годишно. Обгорени при пожари, ударени от автомобили, земеделска техника или пострадали от човешка ръка. Заради раните си някои остават тук завинаги. Тези с най-тежките поражения имат нужда от постоянна грижа и няма как просто да бъдат оставени в зимовището. Докато се изгради специализирана лечебница, те по принуда са настанени в залата за презентации на центъра.

"Залата не е пригодена за това. На нас ни е нужда операционна, маса за манипулации", посочи Лаловска.

Всичко това засега се прави на няколкото ученически маси, разказва Ива, докато сменя превръзката на ранена от автомобил костенурка. "Част от черупката ѝ липсва, заради което не можем да я пуснем. В природата костенурки с липсваща част стават жертва на хищници. Тя няма механизъм да се справи по друг начин с неприятеля. Костенурките са много издръжливи. Виждала съм такива с рани, несъвместими с живота. Вероятно имат нисък праг на болката", смята тя.

Строежът на така нужната болница е в ход. Събраните до момента средства от дарители обаче не стигат. Затова от центъра търсят помощ. Всеки би могъл да подпомогне изграждането на лечебницата. Начините са посочени на сайта на организацията и в нейната Фейсбук страница.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: