Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Интерконекторът с Гърция транспортира природен газ за Молдова
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 01.12.2022Коментари (0)719
©
Първите количества газ за Молдова потекоха по газопровода IGB, информира пресцентърът на ICGB.

Интерконекторът Гърция-България достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно още в първите два месеца от въвеждането му в експлоатация.

IGB има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Интерконекторът свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна.

От 1-ви октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България. За момента, резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки.

Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80% запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно.

"Това е ясен знак за пазарния интерес към IGB и възможностите, които той предлага – засилена енергийна свързаност, повишена сигурност на доставките и достъп до разнообразни източници. Интерконекторът заема изключително важна роля в този момент на несигурност и повишени рискове, и вярваме, че възможността за увеличаване на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно ще допринесе още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, така и на съседните държави и по-широкия регион", подчертаха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се реализира от смесеното инвестиционно дружество "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания DEPA International Projects S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison S.p.A (50%).

В съответствие с устава си, "АЙ СИ ДЖИ БИ" АД е собственик на газопровода IGB, като извършва финансиране на реализацията му, разпределяне на преносния му капацитет и получаване приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB е свързван с гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) и с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на гр. Комотини (Гърция), и с бълга

Общата дължина на газопровода е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и проектен капацитет до 3 млрд.м3/год. в посока Гърция-България. В зависимост от пазарния интерес към използване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи, капацитетът е проектиран да се увеличи до 5 млрд.м3/год. с допълнително изграждане на компресорна станция, припомнят от ICGB.



Още по темата: общо новини по темата: 259
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: