Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестиция: Гараж или паркомясто
Автор: Екип Varna24.bg 10:29 / 19.04.2024Коментари (3)1057
© Google
В съвременния градски живот, където автомобилите са неизменна част от ежедневието ни, притежанието на гараж или паркомясто е огромна привилегия. Това прави гаражите и паркоместата добра инвестиция с редица предимства.

Местата за паркиране, особено в областните градове, привличат вниманието на много млади инвеститори. И тук идва дилемата – гараж или паркомясто е по-добрата опция? Запознайте се с предимствата и недостатъците на всяка от тях, за да можете да вземете информирано решение.

Разликата между гараж и паркомясто

Гаражът е закрито пространство, което обикновено е част от построена сграда или се намира в отделна постройка. Гаражите могат да бъдат част от жилищни или търговски сгради, като обикновено са оборудвани с врати за достъп и системи за сигурност.

Паркомястото е определено пространство на открито или в закрита сграда. То може да бъде отделено място на улица, в паркинг, в подземен гараж или на надземен паркинг. Паркоместата могат да бъдат отделени с бели линии или маркирани с определени номера или символи за идентификация.

Гаражите обикновено осигуряват по-голяма защита за превозното средство от атмосферни влияния като дъжд, сняг, градушка и слънчеви лъчи. Други предимства на гаражите са по-голямата площ, контролът на достъп, самостоятелният вход и фактът, че голяма част от тях са електро- и водоснабдени.

От своя страна паркоместата обикновено са по-лесно достъпни, но с по-малка степен на защита от външни фактори. В общия случай те се намират на открито и предлагат единствено място за паркиране на автомобила.

Ето някои от предимствата на инвестицията в гараж:

Защита от метеорологични условия: Гаражът предпазва автомобила от вредните влияния на времето, което може да понижи риска от корозия и други видове повреди.

Повишена сигурност: Заключеният гараж предлага по-високо ниво на сигурност в сравнение с паркинги или места за паркиране на открито, като по този начин намалява риска от кражба или вандализъм. 

Допълнително пространство за съхранение: Освен за автомобил, гаражът може да се използва и за съхранение на инструменти, велосипеди, спортни снаряди и други предмети.

Универсалност: Гаражите могат да служат като нещо повече от паркоместа. Те лесно могат да бъдат превърнати в малки работилници или ателиета.

Повишаване на стойността: Гаражите поскъпват с времето, особено ако са част от жилищен имот.

Данъчни облекчения: Гаражите понякога могат да предоставят данъчни облекчения, тъй като се считат за част от имота и могат да допринесат за общата му стойност.

Потенциал за по-висок наем: Благодарение на допълнителните опции и повишената сигурност, гаражите се отдават на по-висока наемна цена в сравнение с паркоместата.

Въпреки тези предимства, инвестицията в гараж крие и някои недостатъци:

По-високи разходи: Строежът на гараж или покупката на имот с вече построен гараж може да бъде по-скъпа от просто закупуване на паркомясто.

Неудобство при паркиране: В зависимост от местоположението на гаража, той може да бъде по-отдалечен от дома или работното място, което да представлява неудобство при ежедневното паркиране.

Ето някои от плюсовете на инвестицията в паркомясто:

По-ниски разходи: Паркоместата обикновено са по-евтини в сравнение с гаражите, което прави тази опция по-достъпна за широк кръг от хора.

По-евтина поддръжка: Паркомястото не изисква допълнително поддръжка или ремонт като гаража, което означава по-малко грижи за собственика. Освен това няма високи разходи за комунални услуги или данъци върху собствеността.

По-лесно маневриране: Паркоместата обикновено са по-достъпни и по-лесни за маневриране в сравнение с гаражите, което може да е предимство особено в гъсто населени градски райони. 

Стабилен доход: Местата за паркиране често генерират постоянен поток от приходи от наем, тъй като има постоянно търсене на паркинг в оживените градски центрове.

Пазарно търсене: В райони с ограничени възможности за паркиране, търсенето на места за паркиране може да доведе до увеличаване на тяхната стойност с времето.

Гъвкавост: Паркомястото може да бъде наето дългосрочно, на месечна база или дори почасово в зависимост от предпочитанията. Тази гъвкавост е ключово предимство в инвестиционен план.

Паркомястото има и своите минуси, включително:

Липса на защита: Автомобилът на открито е изложен на атмосферните влияния и риска от вандалски актове или кражби.

Ограничено пространство: Паркоместата обикновено предлагат само място за паркиране, без възможност за съхранение на други предмети или инструменти.

Кои фактори са важни при избора?

Покупката на гараж или паркомясто трябва да бъде обмислена внимателно. Вземането на добре информирано решение е от ключово значение за успешен избор. Ето няколко фактора, които да вземете предвид:

Локация

Оценете местоположението на гаража или паркомястото. Приемливо ли е разстоянието от вашия дом или работа? Какъв е достъпът до обекта и какви са трафикът и паркингите в района?

Локацията на вашия инвестиционен имот е от решаващо значение. В гъстонаселените градски райони местата за паркиране могат да предложат по-високо търсене и стабилен доход от наем. В крайградските или жилищни райони гаражите са по-привлекателна инвестиция. 

Сигурност

Оценете нивото на сигурност на обекта. Гаражите често предоставят по-голяма защита от кражби и вандализъм, особено ако имат системи за сигурност като камери за видеонаблюдение или контрол на достъпа. Паркоместата на открито по принцип са по-уязвими.

Цени и разходи

Вашият бюджет играе важна роля при избора между паркомясто и гараж. Определете колко можете да си позволите да инвестирате и какви са вашите финансови цели.

Сравнете цените на гаражи и паркоместа в желания от вас район. Вземете предвид и възможните разходи като такси за обслужване, данъци и поддръжка.

Местни разпоредби

Запознайте се с местните закони и разпоредби за зониране. В някои райони има ограничения за изграждането на гаражи или използването на паркоместа за търговски цели. Задължително обърнете внимание на това при вземането на решение.

Проучете местния пазар, за да оцените търсенето на паркоместа и гаражи. Това ще ви помогне да направите по-информиран и рационален избор.

Оценете дългосрочната инвестиционна ценност на обекта. В някои райони цените на гаражите или паркоместата имат тенденция за повишаване, което може да представлява добра възможност за инвестиране.

Удобство и комфорт

Изяснете си какво предпочитате по отношение на удобството и комфорта. Гаражът може да предостави по-голяма защита от времето и по-удобен достъп до превозното средство, докато паркомястото може да бъде по-достъпно и по-лесно за маневриране.

Планиране на бъдещето

Обмислете своите дългосрочни инвестиционни цели. Важно е да си отговорите на въпроса дали търсите стабилен доход от наем или по-скоро се надявате на увеличаване на стойността на имота. 

Вземете предвид и своя бъдещ стил на живот и нуждите ви от превозно средство. Изборът между гараж и паркомясто може да се различава в зависимост от вашия начин на живот и бъдещите ви планове.

Купете едно – получете две

Откриването на свободно паркомясто е все по-голям проблем в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Добрич, Шумен и други. Въвеждането на "синя зона" и недостатъчните на брой паркинги принуждават шофьорите дълго време да търсят къде да паркират. Често това неудобство може да съществува и в модерните жилищни сгради и комплекси, където много семейства имат повече от едно превозно средство.

Ако имате два автомобила в семейството или пък искате да отдадете под наем едно паркомясто за две коли, потърсете гараж с опция (достатъчно място) за паркиране на втори автомобил пред него. В сайтовете за обяви има немалко такива предложения, а ако попаднете да изгодна цена или пък успеете на намалите офертната цена чрез преговори със собственика, това би било чудесна находка.

Съществуват и двуетажни паркинг системи, които са бюджетно решение за създаване на допълнителни паркоместа с минимални разходи за изграждане, поддръжка и използваема площ. При тях се паркира на две нива – на приземния етаж и на носеща платформа над него.

Паркинг системата на две нива може да бъде пригодена според вашите нужди и пространството, с което разполагате. Платформата е стабилна и осигурява сигурност не само на автомобила на второто ниво, но и на този под него. Тази система за двуетажно паркиране предлага функционалност и голямо удобство.

Можем да обобщим, че изборът между гараж и паркомясто зависи от вашите индивидуални нужди, бюджет, предпочитания и цели. Ако предпочитате защитата и сигурността, гаражът може да бъде по-добрата инвестиция. От друга страна, ако цените удобството и икономията, паркомястото вероятно е по-добрият вариант. Все пак, важно е да се вземе балансирано решение, от което ще извлечете максимална полза в бъдеще, пише pariteni.bg.
Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 19.04.2024 г.
+1
 
 
А, в Пловдив има и трети вид- гаражопаркомясто. Това е подземно паркомясто, чийто собственик е решил да провокира съседи и цял свят с умението си да зида и грози без разрешение в общи части. Сакън някой да не се докосне до безценната му каляска! То са тухли, то е итонг, то са врати в различен цвят… Луксозна сграда баш в центъра на Пловдив, до една голяма библиотека и срещу едно ОУ. И ми обясниха, че т’ва било нормално.
-1
 
 
Отдавам под наем 5 броя гаражи, оборудвани със автоматични ролетни щори и камери +СОТ.във Кючюка,непосредствена близост до Белите брези.
+3
 
 
Пълен смях, да сравняваш гараж с паркомясто , трябва да имаш психични отклонения.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: