Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инвестицията в култура е инвестиция в бъдещето на нацията
Автор: Екип Varna24.bg 11:09 / 25.05.2020Коментари (0)1204
© БГНЕС
Същността на делото на Светите братя Кирил и Методий е тук в тези земи. Много хора и държави искат да я споделят, нека да я споделят. Това заяви министърът на културата Боил Банов.

Така той коментира изложбата в Руския културен информационен център, в който Светите солунски братя са представени единствено и само като славянски реформатори, включително и на руските земи, без да се споменава ролята на средновековната Първа българска държава за разпространението на тяхното дело.

Министър Банов припомни, че музеите вече са отворени предстои отварянето и на театрите.

"Предстои поетапното отваряне на сценичните изкуства вътре в залите. Нещата изглеждат по-различен начин днес, отколкото преди месец", каза той по бТВ и добави: "Сроковете стават много, много обозрими. Нещата постепенно и поетапно тръгват към своето нормализиране".

Естествено отварянето на театралните зали и културните събития на открито трябва да се осъществяват при строги мерки за дистанция, така че да няма заболели.

Министърът на културата заяви, че са отпуснати 7,5 милиона лева допълнително заради пандемията от коронавирус. "Много сериозна подкрепа, която да даде на хората на изкуството възможността да гледат напред", уточни той.

"До 6 месеца след извънредното положение сме гарантирали бюджетите и заплати на културните институции и артистите. Тази гаранция им дава възможност да се чувстват сигурни", каза Банов.

Коментирайки вчерашния протест на танцовите групи, той обеща да се отворят и залите за танци в скоро време. "Обмисляме скорошно отваряне, така че всички да се радват на своята професия", заяви Банов.

Той коментира и идеята за намаляване на ДДС за издаването на книги.

"Като човек на културата не мога да не бъда щастлив от намаляването на ДДС за книгите. Това решение е резонно, има го в много други държави. За съжаление, като човек, който разбира малко от икономика трябва да кажа, че тази мярка ще се отрази на икономика", призна Банов.

Той припомни, че държавата помага на книгоиздаването и го развива като отделя по 2 милиона лева за закупуване на книги за библиотеката.

Ще бъде наложена максимална глоба за надупчването на сградата на Софийския университет заради поставянето на климатици – около 30 000 лева. Тези промени са направени в разрез със Закона за културното наследство, обеща министър Банов.

Той заяви, че е разговарял с Вежди Рашидов и вече е изчистил проблемите с него. "Трябва да прощаваме на най-големите творци", каза Банов.

"Този кабинет е показал, че каквото е постигнато в културата, той го развива. Култура и образование са ключови за развитие на тази нация. Ако искаме тя да се развива, трябва да инвестираме в тези области", заяви Боил Банов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: