Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Инж. Светлана Георгиева за актуалните професии в сектор машиностроене
Автор: Екип Varna24.bg 14:49 / 30.05.2024Коментари (0)983
©
Кои са новите професии, необходими за актуалните нужди на сектор машиностроене, металообработване и металургия, интервю с инж. Светлана Георгиева от "Идеал Стандарт – Видима" АД по Радио "Фокус".

Отново на фокус поставяме изпълнението на проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“, който се изпълнява в рамките на програма "Образование“ 2021-2027 г. Всяка седмица ви запознаваме с дейността на секторните съвети по проекта. Днес на фокус поставяме машиностроене, металообработване и металургия. Наш гост е Светлана Георгиева, с която сега ще разговаряме за всичко това, което касае това направление. Здравейте!

Здравейте и от мен. Добър ден на слушателите на Радио "Фокус“.

Какво е настоящото състояние на професионалното образование в това направление?

Благодаря ви за този въпрос, благодаря ви и за възможността да споделя мнение по въпроси, свързани с професионалното образование. Като цяло професионалното образование е длъжник на бизнеса. Направление "Машиностроене, металообработване и металургия“ не прави изключение. Професиите от това направление от много години не са атрактивни за младите хора по ред причини, не само съдържанието на учебните планове – по-непривлекателни за младите хора условия на труд, по-ниско заплащане и т.н. По много професии от този сектор приемът вече е нулев или почти нулев и това доведе до отпадането им в план-приема на някои професионални гимназии. Като такава професия бих посочила заварчик. Нека само да отворя една скоба и да подчертая, че поради своята важност и необходимост тази професия е единствена към момента, която е регулирана в световен мащаб. На другия полюс обаче са професиите от областта на прецизната техника, като измервателна, организационна техника, лазерна, оптична, медицинска техника, които се радват на далеч по-добър интерес, по-повишен интерес.

Кои са професиите, които са актуални към момента и за които са необходими кадри?

Тук също въпросът е много всеобхватен и не бих могла да дам точен, конкретен, систематизиран отговор, защото се изисква по-детайлно проучване. Аз, като представител на работодател, който в едното си производствено направление търси основно кадри в областта на машиностроенето като фокус от това направление, и то е май вече като оператори на металорежещи машини с цифрово-програмно управление. Това, което е сигурно в настоящия момент, е, че учебните планове, програмите в по-голямата си част от настоящите професии се нуждаят от един непрекъснат преглед, непрекъсната актуализация и затова смятаме, че професионалното образование трябва много бързо, много гъвкаво да реагира и по възможност да изпреварва – казвам по възможност, нуждите на бизнеса. Ние в нашия Секторен съвет обединихме в нашето направление "Машиностроене, металообработване и металургия“ съществуващите досега около 40 професии. Сведохме ги до 12, като се опитахме да запазим основите на учебното им съдържание. Смятам, че това е успех към момента.

Така е наистина. Водещата дума в разговорите ни със събеседниците в рубриката "Образованието на фокус“ обикновено е "дигитализация“. Предполагам, че в този сектор, в който работите и вие, и сте в процеса на набиране на кадри всъщност професионално, това също е водеща дума, "дигитализация“. Необходима ли е в машиностроенето?

Тук мога да отговоря веднага. За кого не е необходима дигитализацията? Всеки ден технологиите се променят и какъвто и да е отговорът ми в момента, може да не съм напълно коректна, защото самата дигитализация засяга почти, почти всички сфери на пазара. Не само в информационните технологии, софтуерно инженерство, а и в нашата област, в самото инженерство, машинното инженерство и производството, където са необходими инженери по автоматизация и роботика, в разработка, поддръжка на автоматизирани производствени системи, като специалисти по CAD/CAM, които използват компютърни системи за проектиране и производство. Така че дигитализацията е ключова за ефективността, за пазара, предоставя нови инструменти, нови методи за работа, оптимизация на процесите и безспорно създава стойност на бизнеса.

Нашият разговор преминава през необходимостта за осъвременяване на професиите, които са необходими на бизнеса. Но е интересно през вашия поглед, г-жо Георгиева, как изглежда устойчивото развитие на тежката промишленост в България. Тук може и лично мнение да изразите.

Много ви благодаря, че ми предоставяте тази възможност, защото наистина трудно бих застанала с един анализ и точна конкретика за състоянието на промишлеността и в конкретика тежката промишленост в България. Трудно е и доста отговорно да отговоря на този въпрос. Но безспорно устойчивото развитие на тежката промишленост в България ще изисква да има една добра симбиоза между иновативни технологии, ефективно управление на ресурси и едни много здрави стратегически партньорства. Тук бих си позволила да отлича няколко важни стъпки и ключови аспекти, които не бива да подминаваме и да бъдат фокус за нас, които работим в тази сфера, и малко или много засяга всички ни: енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници; управление на отпадъците и кръговата икономика; намаляване на емисиите и замърсяването за всеки един човек в България, а и не само – на планетата е важно това. Нашата безспорно социална отговорност и развитието, обучението на хората с основен фокус запазване на тяхното здраве и безопасност на работното място. Мисля, че ви споделих и за ефективните партньорства и сътрудничества не само между образователните институции и бизнеса, а и университетите и другите научно-изследователски институти. Не бива да забравяме интеграцията на ESG критериите – особено в нашата компания е основен фокус, Environmental, social and governance. Така че това е много важно за едно развити, особено на тежката промишленост в България. Затова се изисква и такъв един много строг, систематичен подход и да се спазват изискванията. Това бих споделила на този етап.

Да. А кои са основните предизвикателства за реализация на младите специалисти от това професионално направление, можем като тежка промишленост да го обобщим? Какви са трудностите, които изпитват, за да се реализират на трудовия пазар?

В никакъв случай не са малко. Аз ежедневно се срещам с млади хора, които са завършили такава специалност – оператор, или по-точно машини и системи с цифрово-програмно управление, където вече квалификацията е "Оператор на металорежещи машини“. Виждам основни моменти на слабости или не толкова добри страни, като едно видимо несъответствие между образованието и нуждите на бизнеса – неактуални учебни програми, липса на практически опит, остаряло оборудване в учебните заведения, в техните работилници, мога смело да кажа, една по-бавна адаптация към нови технологии. Различни пазарни и икономически фактори, които също повлияват, безспорно, на тези млади хора, които искат да се реализират на пазара на труда. Съответно, кариера, професионално развитие – те очакват един много бърз растеж в професионално развитие, но не го виждат като ясно дефинирани такива кариерни пътища и възможности за развитие. До голяма степен много от младите хора предпочитат да търсят работа в по-големи градове или в чужбина дори, където смятат, че имат по-добри перспективи за развитие. А ние също можем да ги предоставим тук. И затова целта на нашия Секторен съвет е да се постараем да актуализираме, осъвременим професиите и тяхното учебно съдържание.

Проект "Модернизиране на професионалното образование и обучение“ е финансиран от програма "Образование“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз. На фокус сега сме поставили тежката промишленост. Г-жо Георгиева, какви промени предвижда проектът в тази сфера?

Проектът "Модернизиране на професионалното образование и обучение“ си поставя за цел първо да осъвремени списъка с професиите. Както вие споменахте, това в конкретика е за Секторния съвет "Машиностроене, металообработване и металургия“. Основна важна задача и цел на този проект е по възможност да се постараем екипът, който работи в конкретика, така да определи самите професии, че да се получи една по-голяма разпознаваемост и приемственост и младите хора да предпочитат да практикуват тази професия в бъдеще. Първо да се обучат. Затова и самият проект е важно да подобри самото качество и ефективността на това професионално образование, като приведе в съответствие съвременните нужди, актуалните, на бизнеса с изискванията на образованието и да ги вкара в актуализиране на учебните програми, въвеждане на нови технологии и методи, усилен, засилен фокус върху практическите умения на младите хора. Аз смело мога да кажа, че вече успешно изпратих трети випуск дуална форма на обучение по професия "Машини и системи с цифрово програмно управление“ и това е много успешна формула за обучение и практически знания и умения в реална работна среда на младите хора, едно комбинирано обучение, където училището подготвя теоретично, в заводите продължава теория и най-вече практика. Затова е важен моментът с партньорството с бизнеса, да се разширят тези сътрудничества между училища, компании, за да се осигури такова качествено, релевантно практическо обучение. Не на последно място може би е и модернизацията в самите училища, в техните работилници, съвременно оборудвани, дигитални ресурси такива, специализирани дигитални учебни материали, онлайн платформи за обучение, развитие и обучение на преподавателите по специалните предмети. Може би не бива да изпускаме кариерно консултиране също в тази област. Подобряване на връзката ще се случи между образование и пазара на труда, анализа на потребностите на пазара на труда, какви са изискванията и от какво има нужда бизнесът в дадения момент. Затова трябва да има повечко съвместни инициативи между училища и бизнес институции.

Така е.

Този проект е много важен за мен.

И като казахте връзка с потребностите на пазара на труда е важно да се дава гласност на тези професии, които са свързани със сектора "Машиностроене, металообработване“. Конкурентни са вече заплатите на доста други сектори.

Да, да, точно така. И трябва така да подготвим, за да представим и анонсираме професиите в този Секторен съвет, че те да бъдат припознати от младите хора и сами да поискат да кандидатстват и да се обучават в това направление.

Много ви благодаря за този разговор. Светлана Георгиева от Секторния съвет "Машиностроене, металообработване и металургия“ към Проекта за модернизиране на професионалното образование и обучение. Пожелавам ви много успех във вашата дейност, както на Секторния съвет, така и във вашата професия, която упражнявате.

Много ви благодаря за предоставената възможност. И благодаря на колегите от екипа Секторен съвет на уменията "Машиностроене, металообработване и металургия“, защото ние даваме, смятам, най-доброто от нашите знания и умения, за да постигнем това, което сме си поставили като основни задачи. Благодаря ви!

И аз ви благодаря.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: