Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Йордан Божилов: Пазарът на имотите тази година ще бъде динамичен
Автор: Габриела Ганев 09:11 / 20.02.2023Коментари (0)879
© Фокус
Смятам, че пазарът тази година ще бъде динамичен, а моите предположения са, че ще има две-три години покачване на цените. Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" "Добро утро, България" Йордан Божилов, собственик на агенция за недвижими имоти, във връзка с пазара на имотите и това, което може да се очаква през 2023-та година. 

"Динамиката от последните 6 месеца леко се позабави. Според мен цените са в едно плато. Така ще продължим може би до края на годината. Миналата година в първите шест месеца имаше скок на цените 20-30 % и повече. Тогава се правеха спекулативни сделки и повечето хора смятат, че едва ли не брокерите вдигат цените, не, купувачите вдигат цените. В този период, през миналата година, ако решим да продаваме имот, първият ден ще има двадесет огледа. От тези огледи двама-трима ще имат интерес, другите ще създават само суматоха. Много често се случваше в този период да се повишават цените. В момент е доста по-спокойно. Има динамика, има хора, които търсят да закупят имот дали за лично ползване, дали за инвестиция", каза Божилов. 

Той каза, че в пазара на недвижими имоти има цикличност, която се проявява средно през осемнайсет години. Тя има различни фази, а в момента българският пазар се намира в последната. 

"Аз съм много голям привърженик на статистиката и съм правил проучване и знам, че в България, а пък и не само, има цикличност и имотен кръговрат. Много често този имотен кръговрат продължава не по-малко от седемнайсет години и не повече от двадесет и една години, средно около осемнайсет години. Този кръговрат има три фази спад, възстановяване и  апогей. В последните години се намираме в апогей. В рамките на 3-4 години имаше 100% ръст на цените. Причината е от икономическа гледна точка. И ако го разделим този период, за който ви казах от 18 години, средно цената на един имот се покачва между 7-8% на годишна база. Смятам, че това е много добър процент и затова много голяма част от българите инвестират в имоти", обясни той.

Божилов обясни, че работи с всякакъв тип клиенти - и такива, които искат да купят жилище с цел инвестиция, и с такива, които искат да сменят старото. 

"В момента работя с няколко клиенти, които имат инвестиционни намерения, за да закупят имот, други такива, които искат купят по-голямо жилище, защото живеят в по-малко. Най-доброто време за покупка на имот, както обичам да казвам, е винаги преди 5 години", каза Божилов.  

Той бе категоричен, че най-важната стъпка при закупуването на жилище е да се осигури финансирането. Експертът обясни, че когато нямаме осигурено финансиране, човек рискува да загуби времето, което е отделил, за да намери подходящото жилище, което може да бъде капарирано веднага от купувач готов да плати на момента

"Стъпка номер 1 за всеки купувач е да осигури финансирането. Дали ще бъдат лични средства, дали ще бъде изтеглен кредит. Срещам на пазара не малък процент на купувачите, които започват да търсят имот, правят огледи 2-3 месеца, през тоя период са видели 20-30 жилища, без да са осигурили финансирането, което е много голяма грешка. В този момент те харесват имот, искат да го капарират, тепърва започва да говорят с банки, за да им отпуснат кредит, а през това време минава някой след тях, капарира жилището и тези 2-3 месеца отиват на вятъра", обясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: