Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ирена Анастасова отговори на ПП: Тази битка сме я водили преди да сте сънували, че ще бъдате политическа партия 
Автор: Йоланда Пелова 12:01 / 11.11.2022Коментари (0)854
©
След срещата на ГЕРБ и БСП за бюджета – защо не се разбраха двете партии? Кои са препъникамъните в ситуацията и за какво трябва да се внимава на фона на кризите в страната ни? Ирена Атанасова от БСП в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Г-жо Анастасова, какво попречи на вас и ГЕРБ да постигнете консенсус около бюджета? 

Както знаете, основният ни жалон във всички наши разговори и във всички наши политики, било то когато участваме в управлението или когато сме опозиция, е социалната политика. Основното, което попречи в тези разговори, е отстъплението от заявените преди това позиции на ПП ГЕРБ, тъй като ден преди това г-н Борисов заяви, че те ще подкрепят предложенията за социални мерки на ГЕРБ. Даже той каза "И аз ще преговарям с Нинова“. Да, но вчера на разговорите по бюджета, за което ние сме поканили всички парламентарно представени партии, позицията им беше коренно различна. Те казаха, че няма да подкрепят социалните мерки на БСП, които ние предлагаме в бюджета, оставяйки старите, т.е. тези, които действат и през настоящата 2022 г., защото това ще наруши фискалния баланс. Така че това е основното за нас и тъй като това е основното, няма как да се разберем за всичко останало. 

Защо според вас ГЕРБ така действа в случая – единия ден казва едно, на другия ден друго? 

Аз не мисля. Вие сте човек, който следи обществените нагласи и следи политиката, заявленията на партиите, и предполагам, че не сте изненадани, тъй като ние не сме изненадан. Това не е за първи път. В публичното пространство председателят им на партията Борисов заявява едно, а на практика след това и в зала, и на разговорите се случва друго. Обяснявам си го така: в момента няма партия, която популистки да не подкрепи социалните мерки. Тъй като януари 2023 не е януари 2022 г. и няма как ние да не подкрепим младите хора, възрастните, икономиката, няма как да не подкрепим, тъй като инфлацията знаете, че е доста по-висока, отколкото януари 2022 г. Цените летят нагоре – всеки го вижда, отивайки в магазина всеки ден. Предстои отоплителен сезон, нови цени, които още не сме усетили, за отопление – там, където има централно парно, цени на дърва. Всичко лети нагоре. И в тази ситуация политическите партии, за да се харесат явно на масовия българин, говорят, че ще подкрепят всякакви социални мерки, но когато се стигне до конкретни разговори, се оказва, че това не е така. И единствената партия, която е последователна в това отношение и го доказвахме и в коалиционното управление, и преди участието ни в това управление, и сега – че ние от тези мерки няма да отстъпим, тъй като наистина ситуацията в страната с оцеляването на хората в зимния период не е лека и ние като хора, които са излъчени, за да мислят за всички, които са ги избрали, трябва да постигнем това съгласие. За мен това е лицемерно поведение и не отговаря на заявяваното в публичното пространство.  

Г-жо Анастасова, кои са основните моменти на бюджета, който предлага БСП? 

Основните моменти, както вече казах, са мерките в социалната сфера: освобождаването от данък на хора до 26 години, за да останат повече, знаете, при младите хора, които нямат и трудов стаж, всички данъчни удръжки – хората ще ме разберат по този елементарен начин, правят така, че доходите им да са по-ниски. Безплатни учебници за децата до 12. клас, тъй като сега са само до 7. клас. 850 лева или половината на средната заплата да бъде минималната работна заплата. Даже ние така сме го записали – половината на средната, защото това би следвало да стане законодателен текст, тъй като иначе всички партии почват да се пазарят, като дойдат на власт, каква да е минималната работна заплата. Затова, ако се запише в закона, че минималната работна заплата е равна на половината на средната заплата в страната, няма да има "Аз искам толкова, другият иска толкова“ – то ще е ясно. Това ще бъде обвързано и с подкрепата за майчинството през втората година, което също искаме да бъде половината от средната работна заплата. Подкрепа на бизнеса. Даже благодарение на БСП държавата поема като подкрепа към бизнеса и за големите, и за малките, което досега не беше, малките и средни фирми – поема разходите за енергоносители над 200 лева. Така че това са основните ни ориентири в социалната програма. Разбира се, можем да преговаряме, но от някои ние няма да отстъпим, например от минималната работна заплата. Разбира се, ние искаме да има и необлагаем минимум от прага на бедност, който за 2023 г. ще бъде 504 лева. Това ще остави допълнителни доходи в хората, защото сега на минималната работна заплата като й сложите 10%  се получават 75 лева, моментално пада надолу доходът. Така че ние искаме необлагаем минимум – нямаме тук съгласие, но ние искаме като компромис поне от прага на бедност, който е 504 лева. Ще водим разговори, разбира се, с тези, които се отзоват и които проявят разбиране.  

Как ще се отрази според вас удължаването на сега действащия бюджет?  

Ние смятаме, че е негативно. Даже сме учудени, че служебното правителство внесе само предложение за удължаване на действието на Бюджет 2022, защото това разбира се, че може да се случи, разбира се, че в годините сме имали такива случаи. Дори миналата година до приемането – февруари или март беше бюджетът, държавата работеше с 1/12 от бюджета за 2021 г. Но нещата сега са несравними, икономически несравними, защото ние такава висока инфлация през 2021 г. нямахме. Докато 2022 г. инфлацията скочи много нагоре и това доведе до изнемогване на широки социални слоеве в България. Така че ние смятаме, че това, особено в зимен период, е показателно, че някои не мислят за тези, които са ги изпратили в парламента.  

Днес предстоят срещи и с ДПС. Очаквате ли по-различна ситуация?

Това, разбира се, са мои предположения, нека да видим какво ще се случи. Ние ще представим това, което представихме и на "Продължаваме промяната“ като наши идеи и на ГЕРБ. Нека да видим, но от поведението на ДПС аз по-скоро смятам, че те също ще са за по-строга фискална политика. Но да ви кажа, да не гадаем, не мога да ви кажа. Нека да видим какво ще се случи днес. 

Г-жо Анастасова, връщането на хартиената бюлетина също е важен въпрос и проблем, който се очертава. Според вас това ще увеличи ли желаещите да гласуват на предстоящи избори – връщането на хартиената бюлетина? 

Да, разбирам ви. Нека да започна така: БСП преди три-четири години и повече започна тази битка за въвеждане на машинен вот. Нашата идея и тогава – разбира се, тя и сега е такава, нашата идея и тогава беше, че по този начин искаме да спрем купуването на гласове, за да могат изборите да бъдат по-честни, по-прозрачни и за да може те реално да отразяват настроенията, политическите нагласи и предпочитанията на хората в България. Затова тази битка не беше от вчера и от днес. И като отговор на "Продължаваме промяната“, които явно много страдат, че ние сме за въвеждане и на хартиена бюлетина, ще им кажа, че ние тази битка сме я водили преди те да са сънували, че ще бъдат политическа партия и че ще бъдат управляващи, и че ще се борят за властта, т.е. това е наша изстрадана кауза. За да се откажем ние сега от това, значи имаме достатъчно сериозни основания. Разбира се, първото ни основание е, че поради спецификата на нашия електорат, и не само на нашия, разбира се, много хора се притесняват да гласуват с машини. Лично аз, човешки говоря, лично аз също имах задръжки пред това да въведем отново и хартиена бюлетина, но когато минаха и последните избори октомври, когато аз съм водач на листата на "БСП за България“ в Монтана, когато видях за какво масово купуване на гласове става дума, сезирах с открито писмо включително вътрешния министър. Провела съм десетки разговори с областната дирекция на МВР. Когато видях, че въпреки всичко има начин и се купуват масово гласове – по наши изчисления в Монтана 40% от гласовете са купени, значи излиза на преден план изводът, че машините не са пречка пред купуването на гласове. При това положение ние трябва да търсим чрез промени в Избирателния кодекс други механизми, чрез които ние да ограничим това порочно явление и защото се видя, че машините не са тази пречка. Така че ние затова искаме на първо място да дадем равнопоставеност на всички български граждани и на тези, които се страхуват от машините, защото за един млад човек това е неразбираемо, но за един възрастен човек това е напълно разбираемо – да дадем право и на тях да гласуват и възможност да предоставим така, както го изисква Конституцията ни. И на второ място, да търсим други начини за ограничаване на купения вот, защото това е вече абсолютно огромно изкривяване на нагласите на хората в България.  

И във връзка с това, вчера Асен Василев категорично заяви, че БСП не е потенциален коалиционен партньор вече за "Продължаваме промяната“. Бърка ли това по някакъв начин плановете на партията? 

Асен Василев заяви едно, Кирил Петков заяви друго – нека се разберат помежду си. Ние сме казали, че ще разговаряме с "Продължаваме промяната“, разбира се, ако ни поканят, както ако и третият мандат е при нас, ще ни поканят на разговори. А какво решение ще вземат те като партия е техен вътрешен проблем. 

Казахте, г-жо Анастасова, че могат да се търсят други механизми. Какво например?  

Други механизми за? 

За гласуване, за по-прозрачно гласуване. 

Ами, има предложения за преброителни центрове на "Демократична България“, предстои да го обсъдим. Ние имаме предложения за промени в Избирателния кодекс, като прецизиране откриването на n на брой избирателни секции в чужбина, защото и това беше нововъведение от 45-то НС, ако не се лъжа. Разсъждаваме върху това – ние имаме много сигнали от цялата страна, хората, които ни казват: трябва да има примерно ограничение, да могат да гласуват хората, които на принципа на уседналост да се сложи някаква рамка, примерно две години са живели, не по-малко от две години назад са живели в България и т.н. Има всякакви варианти, всякакви практики и в Европа, и в света, и е добре да помисли за това, за да видим как може да ограничим това явление, което вече застрашава представителността на българите в парламента.  

Кои са основните препъникамъни в ситуацията? За какво трябва да се внимава, да внимавате вие, политиците, на фона на кризите в страната ни? 

Най-вече да си даваме сметка, че ние представляваме българските граждани. Ние не представляваме едно или друго, или трето посолство, една или друга велика сила, ние представляваме българските граждани и наша задача в парламента, а и в последствие и изпълнителната власт е да осигурим максимално добри условия, максимално добри във възможната ситуация условия за преживяване на българите. Това ни е първата задача и след това всичко останало.  

Благодаря ви. 

И аз благодаря.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1607) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: