Искат 300 лв. глоба за носене на бурка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
11:30 / 23.04.2016
966
Нов проект за носенето на бурки подготвиха съветниците от Националния фронт за спасение на България в Пазарджик.

Това стана след часове разгорещено обсъждане на двата проекта за промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи дрехи, които скриват лицето на публични места. В новия проект са отразени препоръките, дадени в дискусията от граждани.

В новия вариант остава основната забрана за "носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства".
Уточнено е, че забраната важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Посочени са изключения: ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

В оригиналния вариант изключения бяха предвидени само при работа, за която Кодексът на труда регламентира специални защитни средства и за деца до 14 години при студ под 0 градуса. В тази част проектът на НФСБ понесе доста критики, конкретно бе посочен и пример с маскарадните игри, които в много селища са многовековна традиция.

За първо нарушение глобата е 300 лева. Началният размер е намален, след като в обсъждането бе прието, че 50 лева няма да имат дисциплиниращ ефект, а 500, колкото бе наказанието за първо неспазване, са по-трудно събираеми. Санкцията за всяко следващо нарушение остава 1000 лева.

Отпадат обаче глобите за служители и институции, допуснали посетители с прикриващи лицето облекла, след като бе направена забележка, че не може те да носят отговорност за виновно поведение на други хора.

Не е ясно дали текстът ще бъде внесен в настоящия си вид на сесията на Общинския съвет на 27 април. В края на обсъждането участниците се споразумяха двата проекта да бъдат обединени в един, включващ положителните им страни и отговарящ на европейските норми. 

Вариантът на кмета Тодор Попов е по-предпазлив, предвижда забрана само за общински и държавни институции и обекти. Много от участниците в обсъждането посочиха, че в този си вид той е половинчат и няма да постигне очакваните резултати.


Източник: Дарик

Виж коментарите (3)

Още по темата (14):
14.10.2016 Заради новоприет закон oтменят забраната за носене на фереджета в Пазарджик
30.09.2016 Решено: Забраниха бурките на публични места в България
15.06.2016 Парламентът прие закона срещу бурките
04.06.2016 Във Варна също искат забрана за носенето на бурки
01.06.2016 Забраниха бурките в Бургас, глобата е до 5 000 лв.
27.05.2016 Общинарката с бурката: Ужасно е! Съжалявам жените!
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).