Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат Христо Ботев и Васил Левски да бъдат обявени за светци
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 08.03.2013Коментари (25)1138
©
Предложението за канонизирането на двамата велики българи Христо Ботев и Васил Левски ще бъде внесено във вторник. Това съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и инициатор на идеята.

Предложението за канонизирането на двамата герои в светци първо трябва да бъде изпратено на Пловдивския митрополит Николай, който има правото след това да го предаде на патриарха, поясни Румен Стоянов. Той допълни, че едно от изискванията за канонизиране е, мъченическа смърт. Но ние все пак сме оптимисти за приемането на предложението, оттам нататък то зависи от решението на висшите духовници, заяви Румен Стоянов.

Идеята за това се роди около 3 март, когато сложихме два билборда на изходите на града с ликовете на двамата герои. Тогава някой подхвърли, че тези две личности са светци и оттам ми дойде идеята за тяхното канонизиране, разказва Румен Стоянов. Той веднага се заел с организирането на Инициативен комитет от Обществения съвет, читалището и пенсионерски клуб. По думите му, всички жители на Калофер подкрепят идеята, а вече дори получава обаждания от хора от близките градове.

Идеята за монтирането на билбордове с лика на двамата герои в Калофер е дошла, след като той е получил тази картина като подарък от свой приятел - Антон Караколев. Въпросният мъж от село Тъжа, намерил портрета на Ботев и Левски в стара къща на своята прабаба. Тя е създадена преди 1934 г., а нейният автор е неизвестен. На нея са изобразени ликовете на двамата борци за свобода, увенчани с българското знаме, а под тях стои надписа "Българийо, за тебе те умряха". "След като видях тази уникална картина, нещо в мен трепна и се роди идеята, да я поставя на билбордове на двата изхода на града", сподели Румен Стоянов.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.03.2013 г.
0
 
 
и без това народа си ги по4ита
0
 
 
Моите уважения към Левски и към Ботев. Като идея не е лошо, но има една подробност. Аз освен тях двамата харесвам и ценя Панайот Волов, баба Тонка, Стефан Стамболов и много други свети личности като тях. Ако трябва да канонизираме такива хора то има и други заслужили. Ами Кочо Чистеменски къде остава? Няма да изреждам повече имена, защото Вие схванахте идеята ми, а и рисковам да пропусна някой. Специфично е, ще изникнат и други комитети по градовете, ще се чуят всякакви мнения. Нека почиват в мир душите им и да ги почитаме и уважаваме.
Aнонимен
на 09.03.2013 г.
0
 
 
не може едните отци да правят други отци
Aнонимен
на 09.03.2013 г.
0
 
 
България има в момента един светец,който непрекъснато се жертва за щяло и нещяло.Не са необходими други.
0
 
 
ок няма проблеми - мойе да пробват - стом наистина искат, не мойе да не мойе....
0
 
 
да застото такива като тях веце са на изцезване
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 08.03.2013 г.
0
 
 
ТЕ и така са светци! Не ги вкарвайте в друга спирала! Срамота!
+1
 
 
Кметът на Калофер е завършен идиот, другите му съмишленици - тоже. Да оставим настрана поведението на тези двама велики мъже, което далеч не може да мине за свято. Все пак, сред светците са известни и доста дейни люде. Но, Левски е напуснал църквата, за да се посвети на борбата за народно освобождение, предпочел е да служи на хората, а не на Бог. Вярно е, че е убил и дете (по-скоро юноша), за да не бъде издаден. За Ботев - това е достатъчно:О, мой боже, прави боже!Не ти, що си в небесата,а ти, що си в мене, боже -мен в сърцето и в душата...Не ти, комуто се кланяткалугери и поповеи комуто свещи палятправославните скотове;. Не мърсете паметта за тези хора, те са велики, по-велики от православни светци! Те са се борили за нещо много по-възвишено от божията милост, борили са се за нашето бъдеще. Срамота е въобще долните мазни кешиши да обсъждат възможността да ги правят светии.
-3
 
 
:))) Българите превъртяха съвсем. Кононизираме убиец (Левски), пропагандираме престъпността, а чрез Ботев ще пропагандираме самоунищожението (Ботев убит от приятелски куршум). Не е смешно, диагноза си е.
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 08.03.2013 г.
-1
 
 
По тази логика след 20-30 години трябва да канонизират и ,Илия Павлов , Георги Илиев,Карамански Патерицата и ред (герой ) умряли за правдата ,Ставате смешни .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Специализирани полицейски операции в страната
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: