Искат "Зони 30" по рискови участъци на пътя

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
12:23 / 12.10.2012
1914
Въвеждане на зони с ограничение на скоростта в населените места искат от Фондация "Безопасни улици от Валя". Идеята на определени рискови участъци в така наречените "Зони 30", с наситен пешеходен поток водачите да карат с ниска скорост до 30 километра в час, каза Мария Димитрова, председател на фондацията.

" Живея в близост до поликлиника и там има знак за ограничение 40 километра в час. Мисля че това е неразумно. Има доста хора, които са болни, вървят много бавно и им е невъзможно бързо да се придвижат от едната до другата страна на тротоара, а там непрекъснато хвърчат коли. Смятам че тези знаци трябва да бъдат променени и "Зона 30" да бъде въведена", каза Димитрова.

От фондация "Безопасни улици от Валя" настояват и за повече и по-начесто разположени пешеходни пътеки, тъй като отдалечеността им особено на улици с интензивно движение, кара хората да пресичат на необозначени места, което пък е предпоставка за инциденти.

"Всеки ми казва, че трябва да имаме самосъзнание. Аз тази дума не я харесвам, къде бяхме до сега, нали не сме живели някъде другаде, не сме били в пещери и в гори, та тепърва да говорим, че пешеходеца се пази. Сигурно катастрофи винаги ще има между две коли, но да продължаваме да слушаме за убити пешеходци e вулгарно. Трябва да станем по-добри на пътя и да имаме уважение. Да спираме на пешеходни пътеки, а не да си паркираме колите върху тях или пред тях", каза Мария Димитрова.

Тя допълни, че очаква и по-интензивен и засилен контрол от страна на пътните полицаи, безкомпромисно отношение към нарушителите и събираемост на глобите.

"Защото един нарушител, ако е глобен, но и не му се вземат парите той си казва: " Ето нищо не стана" и продължава по същия начин", каза Димитрова. Тя допълни, че от фондацията обмислят национална акция в цялата страна през ноември, когато ще отбележим световния ден в памет на жертвите на катастрофи.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (4)

Още по темата (80):
24.02.2017 Майката на загиналата на пешеходна пътека Лора осъди застраховател за 140 000 лв.
27.12.2016 Пешеходецът – жертва или съпричинител на катастрофа
23.12.2016 Нели Петрова: Решението на съда за пешеходците е твърде жестоко за нас - пострадалите от ПТП
23.12.2016 След случая с Лора от Варна: И убитият на "зебра" виновен, ако не се е
огледал
06.10.2016 След случая с Лора от Варна: ВКС решава за правата на пешеходците на
"зебрите"
20.08.2016 След делото по варненския случай "Лора": Пешеходците нямат абсолютно право да пресичат на пешеходна пътека
Още новини от Национални новини:
Спиралата на борчовете и защо затънахме до над 420 млн. лева необ...
Шкварек след изтеклия запис: С кои, по-точно, олигарси се борят П...
"Кеш в торби": Изтече скандален запис между Кирил Петков, Асен Ва...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).