Искат да се увеличи данъкът върху доходите на физически лица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
19:07 / 04.05.2023
494
Да се въведе необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, да се увеличи данъкът върху доходите на физическите лица от 10 на 15% и да се въведе 15-процентен корпоративен данък. Това са част от предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Те бяха представени на конференция с участието на депутати и представители на Министерството на финансите.

"Подобен подход върху доходите "ще разтовари" данъчни приходи от един милиард и половина лева, тоест 1,5 млрд. лв. загуба за бюджета, за фиска, при минимална работа заплата от 850 лв. и ще даде, разбира се, тези 1,5 милиарда в джобовете на работещите българи.

То е ясно, че щом няма да влязат във фиска, те ще остана във хората, което всички знаем, че ще има ефект върху потреблението, а и от там, надяваме се, допълнително и върху растежа на брутния продукт", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Експертните сметки на синдиката сочат, че тази загуба за бюджета ще се компенсира чрез другите данъчни промени, които КНСБ предлага и които ще донесат 2,300 млрд. лева допълнителни приходи. Сред тях е възстановяване до 20 процента на намалените ставки на ДДС, въвеждане на данък върху финансовите транзакции и други.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).