Искат точкова система за пенсия само за тежките професии

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:38 / 21.09.2010
962
Точковата система за пенсия да се запази само за категорийните работници. Това е предложила вчера шефката на Националния осигурителен институт Христина Митрева на среща в парламента, поискана от КТ "Подкрепа".

Синдикалистите се срещнаха с председателката на Народното събрание Цецка Цачева, управителката на НОИ, социалният министър Тотю Младенов и депутати от социалната комисия от ГЕРБ, за да обсъдят пенсионната реформа.

Според вицепрезидента на "Подкрепа" Димитър Манолов пред тях Митрева предложила сегашната система да се запази, като се вдигне с една точка, но само за т.нар. тежки професии. За тях една точка, а не една година повече да се брои за пенсия.

Точковата система действа и в момента, като тя представлява сбор от възрастта и стажа. Сега жените се пенсионират при събиране на 94 точки, а мъжете - при 100.

Предложението е само за категорийните работници, потвърди и зам.-шефката на социалната комисия Светлана Ангелова. Според Мика Зайкова от "Подкрепа" обаче ставало дума и за промяна във вече направените предложения за трета категория труд.

След по-обстойни сметки НОИ щял да конкретизира как категорийните работници да се пенсионират с повече точки от останалите. Все още не са ясни условията, коментира Димитър Манолов.

На срещата беше решено специална работна група от експерти на "Подкрепа" и на социалното министерство, както и депутати на ГЕРБ от социалната комисия да бистрят нови предложения. Те ще бъдат готови до месец и половина и ще бъдат внесени между двете четения на промените в Кодекса за социално осигуряване, който вече беше гласуван от комисията. Първото заседание на експертите ще е още този четвъртък, поясни президентът на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев.

Според д-р Тренчев макар КНСБ и "Подкрепа" да имат сходни забележки към законопроекта, те имат различна философия за промените. Не можем да се присъединяваме към протестите на КНСБ, понеже нашият най-висш орган ще се събере едва на 29 септември и тогава може да вземе решение. Според него "Подкрепа" ще постави остро своите искания, но не само за пенсионната реформа, а и за здравеопазването, където проблемите са също много.

Не сме присъдружна организация на КНСБ, проблеми има, но от тях не може да се прави капитал, особено по време на криза, коментира след срещата д-р Тренчев. От протести ръце потриват както политическите опоненти на управляващите, така и техните ортаци и полуортаци, добави синдикалистът.


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Д-р Миндов предупреди: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков, с пълно мнози...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор, се е барикадира...
Лоши новини за любителите на лова
Вижте какво време ни очаква до края на седмицата
България има нов милионер от тотото


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).