Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искат задължителна матура по математика
Автор: Екип Varna24.bg 11:17 / 18.02.2015Коментари (12)2170
©
Да има трета задължителна матура, която да е по математика. Такава промяна в проекта на закона за предучилищно и училищно образование предлагат от фондация "Заедно в час". Проектозаконът бе приет на първо четене от депутатите и в момента се събират предложения за промени преди финалното му гласуване. От фондацията настояват в новия закон да залегне текст, който да гарантира публичната отчетност при провеждането на националните външни оценявания, както и допълнителни стимули за школата, които са повишили постиженията си.

Лансирана е и идеята училищата да бъдат задължени да публикуват бюджета си и плана за изразходването на средствата на сайтовете си. Сред предложенията е и редовното проследяване през около 2-3 години на основните показатели за качеството на образованието, като процент функционално неграмотни ученици, дял на отпадналите от системата деца и други. От фондацията се застъпват и за въвеждане на мандатност при директорите. Според експертите държавата трябва да поеме ангажимент и за поетапното повишаване на издръжката за ученик.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А аз съм против всички чуждестранни песнички, а не ЛИЦЕМЕРНО само против турските, за които АЗ като човек с ПРАВО да ГЛАСУВА съм ОТГОВОРЕН за избора на партиите БСП и ДПС, за това, че хора които са УЧИЛИ много и са гении са гласували за тези предвид цялата им "уместна" политика през изминалите 20 години.И кои са великите творци, какво знаете за тях и колко сте ги учили, защото много ме съмнява, че по време на образованието си точно в часовете по литература сте бягали изключително много. Аз нямах щастието, защото бях хуманитарен профил с по 8 часа БЕЛ(бе БЕ) и нямаше как да избягам 4 години от стремителното изучаване на Българската Литература. Часовете по Български език общо за годините не надхвърлят 20 часа. Така искам да си направим една равносметка и да спрем да обвиняваме всичко останало, което не е наше. Защо не намираме грешката в децата ни? Вие ВСИЧКИТЕ, знаете ли(писал съм го това преди 2 г на тази страница), знаете ли дали децата ви знаят таблицата? Я си проверете децата- 10, 11,12 клас -по долните класове имат огромни пропуски. Числата, които се бъркат са 7х6; 8х8; 7х7; 8х7 и 8х6. Отговори ли за повече от 3 секунди знайте не се знаят, за нещо, което се учи наизуст. Днешната работа на учителите/преподавателите е да бъдат звероукротители и да се справят с послушните пред мама и тати деца, а не да обучават.
0
 
 
Кое му е прекрасното? Песните на турски? Това, че махната велики творци от литературата? Това,че махната такива личности от историята? Образованието е под всякаква критика днешно време. А именно поради факта,че на запад им е толкова ограничено образованието (както вие предлагате) дава предимство на нашите деца да са по интелигентни от останалите. И предвид капацитета им, българчетата са много умни деца, но както всяко нещо трябва да се стимулира.
+1
 
 
А идеално, да ни сипят още една, та даже още 5 ако искат да ни сипят. Тях какво ги бърка??? Ние и без това нищо не знаем, какво ще е още една двойка на матура. И кой първи ще го отнесе ако се въведе закона??? - НАБОР 1997!! Хмм не станаха ли малко множко глупостите на министерсвото които отнасяме????
0
 
 
Обучението е прекрасно, но трябва да се направи като на запад. Да си учат децата само таблицата и до края на обучението да знаят основните неща. Предвид капацитета им-мнозинството нямат грам математическо(логично) мислене.
+2
 
 
А не е ли по-добре да се наблегне на цялостно добро обучение?
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+1
 
 
На какво отгоре матура?На оциганеното ни образование,а?Тези, дето ги велемъдрят тия нещица ,отишли ли са в някое училище да видят как учат децата?Не са.По - удобно е да си седят в кабинетите и да чоплят и бистрят като как тъй без матура по математика.Че и в голямата лъжница да го напъхат,та белким мине. Ама това ми напомня на едни стари времена,когато повсеместно се държаха матури за щяло и нещяло.Да,но дечицата на другарите - не.Те просто си получаваха дипломките и толкова.Цялата работа беше да се покаже(не до каже)колко ние сме тъпи а техните дечица умни,ама мнооооого умни. Същото беше и с кандидат - студентските "изпити".Докато ние се потяхме над някаква задача,обезателно взета от местна олимпиада по математика, осем часа,то дечицата на другарите преспокойно си влизаха във ВУЗ -вете с едно вдигане на телефона.Същото беше и с матурите. Сега - пак същото.И какво ще покажеш на матурата? Същото,кавото си по казал през годините. Та,тези,които го предлагат явно не с в час, или изпитват носталгия по мина лото,без да съзнават,че нещата отдавна не са ония,които бяха. Просто оставете децата ни на мира.Аман от врътките ви.Само времето ще покаже кой е способен и кой - не.Не вие и вашата "фондация".Ясно ли ви е.
+3
 
 
Матура по математика- и какъв ще е резулатата-масово ниски оценки.Малко им е подготовката по 2 матури,кандидат-студентските изпити ами и математика.Да не говорим,че трябва да е избираем предмет след 10 клас....
Aнонимен
на 18.02.2015 г.
+5
 
 
Първо на задължителните матури да минат всички служители от Министерство на образованието,после всички директори на училища и преподаватели по математика,за да видим колко от тях ще успеят да вземат изпитите,пък после,ако успеваемостта им е над 50%,да ги въведат.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: