Искат задължителна матура по математика

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (12)
11:17 / 18.02.2015
2179
Да има трета задължителна матура, която да е по математика. Такава промяна в проекта на закона за предучилищно и училищно образование предлагат от фондация "Заедно в час". Проектозаконът бе приет на първо четене от депутатите и в момента се събират предложения за промени преди финалното му гласуване. От фондацията настояват в новия закон да залегне текст, който да гарантира публичната отчетност при провеждането на националните външни оценявания, както и допълнителни стимули за школата, които са повишили постиженията си.

Лансирана е и идеята училищата да бъдат задължени да публикуват бюджета си и плана за изразходването на средствата на сайтовете си. Сред предложенията е и редовното проследяване през около 2-3 години на основните показатели за качеството на образованието, като процент функционално неграмотни ученици, дял на отпадналите от системата деца и други. От фондацията се застъпват и за въвеждане на мандатност при директорите. Според експертите държавата трябва да поеме ангажимент и за поетапното повишаване на издръжката за ученик.

Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (12)
Още новини от Национални новини:
Стефан Янев: Мачът не върви – между институциите няма добра комун...
Железничарите са в стачна готовност 
Петър Петров: Можем да направим България технологичен лидер на Ба...
КЕВР: Предложената от "Топлофикация София" цена на парното може д...
Енергийният министър: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" заради спрени...
Цоков: Няма ресурси в бюджета за увеличение на заплатите в универ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).