Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Искра Джанабетска: В платформата "Книговище" децата могат да четат, играейки
Автор: Екип Varna24.bg 15:28 / 03.04.2023Коментари (0)854
© Фокус
"Ние като възрастни е необходимо да насърчаваме децата в четене с разбиране, защото това е основата за всички останали грамотности и функционалности. Отзивите от учителите са, че  децата, благодарение на платформата "Книговище" и игрите в него, обогатяват своя речник и четат действително с повече фокус и с повече разбиране". Това каза основателят на платформата "Книговище" Искра Джанабетска в предаването "Човекът на фокус" по Радио "Фокус".  

"Думата "книговище" звучи едновременно като книга, като съкровище, като чудовище, но е една съкровищница по детска литература. Платформата е игра, които стимулира децата да четат повече и с повече разбиране и удоволствие. Думата е опит да се намери аналог на "библиотека".  

Национално априлско състезание по четене с разбиране, организирано от платформата "Книговище" е една инициатива, провеждана за трета поредна година, обясни още Искра Джанабетска, като добави, че в платформата има игровизирани инструменти, които карат децата да четат и отговарят на въпроси: "Децата през този месец могат да влизат в играта, в платформата и да решават много въпросници по детска литература. И това е механизмът, по който децата четат с повече разбиране. Отзивите от учителите са, че  децата, благодарение на "Книговище" и игрите в него, обогатяват своя речник и четат действително с повече фокус и с повече разбиране". 

Децата от новото поколение имат свой ритъм за откривателстване в света. Дигиталната информация променя начина на фокусиране, за осмисляне на съдържанието, изчезва дълбокото четене, изчезва способността да се четат дълги текстове.

"Когато говорим за фокусиране е много важно да насърчаваме децата да тренират фокусиране когато четат, учат, защото те са в период, в който се подготвят за следващи етапи от своя живот, в които те ще трябва да могат да разрешават някакви проблеми. А за да можеш да разрешиш някакъв проблем, трябва в крайна сметка да можеш да четеш. И това нещо, което ние правим – с "Книговище" тренираме умението за фокусирано четене".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (398) 13%
Не се справи (581) 19%
Пълна трагедия (1619) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: