Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Историци: 3 март е ден на възшествието на чужд владетел, нека 24 май да бъде националният ни празник
Автор: Екип Varna24.bg 15:49 / 23.10.2022Коментари (9)1767
© БГНЕС
Историци предлагат за национален празник на България да бъде определен 24 май - ден на българското слово, просвета и култура, като единствената дата, която от средата на XIX век е преминала и оцеляла през всички епохи и власти, и е празнувана в цялата българска етническа територия, предава БТА.

Обръщението към нацията и Народното събрание беше прието на национална дискусия, организирана от Историческия факултет на Великотърновския университет. В документа, подписан от 14 историци от водещи университети и Института за изследване на историята към БАН, се казва, че празникът на една държава се очаква да служи за сплотяване на нацията и да е безспорен по линия на единството и идентификацията, особено нужни и днес. 

Безспорните нерелигиозни празници през десетилетията след Освобождението на България са много, най-известните и почитани сред тях са: 3 март, 24 май, 6 май, 6 септември, 22 септември, 1 ноември. Към тях, естествено, могат да бъдат добавени още няколко при изработването на един бъдещ национален календар, се посочва в документа.

От всички тези празници съществува един, който не изпълнява изискванията за единство на нацията и идентификацията, същевременно е превърнат по политически причини в национален празник от отмиращата тоталитарна власт през 1990 г. 3 март е ден, привнесен у нас като ден на възшествието на чужд владетел. На този ден през 1878 г. е подписан един предварителен договор без правни последствия, който не решава българския национален въпрос, а напротив, го задълбочава, се казва в документа.

Имайки предвид непълнотата на националния празничен календар, водещ до трайно делене и противоборство в обществото, както и безспорните научни аргументи в посока на неговата смяна, историците предлагат за национален празник на Република България да бъде определен "24 май – ден на българското слово, просвета и култура като единствената дата, която неизменно, от средата на XIX век е преминала и оцеляла през всички епохи и власти, и е празнувана в цялата българска етническа територия".

Съществуващите официални празници на България да се допълнят, като към тях се добавят още достойни  дати - 16 април - Ден на конституцията; 20 април - избухването на Априлското въстание; 2 май - ден на св. княз Борис-Михаил; 6 октомври - ден на цар Самуил. Предлагаме за приемане на това предложение от Народното събрание, като настояваме предстоящата дискусия да се води от експертното начало, заявяват подписалите се под обръщението на 21 октомври 2022 година във Велико Търново учени и общественици:

проф. дин Милко Палангурски - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“  

проф. д-р Петко Петков - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“  

проф. д-р Даниел Вачков - ИИстИ на БАН

проф. д-р Веселин Янчев - СУ "Св. Климент Охридски“

проф. д-р Пламен Павлов - ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“   

проф. дин Петър Стоянович -  ИИстИ на  БАН

проф. дин Костадин Паев - ЮЗУ "Неофит Рилски“

доц. д-р Валентин Китанов  - ЮЗУ "Неофит Рилски“

доц. Георги Лозанов - СУ "Св. Климент Охридски“  

доц. д-р Михаил Груев - СУ "Св. Климент Охридски“  

доц. д-р Стефан Минков - ШУ "Епископ Константин Преславски“  

доц. д-р Владимир Станев - СУ "Св. Климент Охридски“    

гл.ас. д-р Светослав Живков - СУ "Св. Климент Охридски“  

адвокат Йордан Йорданов, Велико Търново

Модератор на дискусията беше проф. Милко Палангурски, който обяви целите на дискусията, заедно с историците проф. Петко Петков и проф. Пламен Павлов, в пресклуба на БТА ден преди нейното откриване.

Днес проф. Петко Петков коментира, че до момента българската празнична система не е била обсъждана широко и не е била продукт на обществена инициатива, в това число и научно обоснована. В повечето случаи тя е била решение на държавните органи.

"Националният ни празник се чества от 32 години, но преди това такъв не е имало 111 години. Решението е взето от малка група хора - Държавният съвет на Народна република България на 27 февруари 1990 година,  без обсъждане и експертно допитване, обявява 3 март за национален празник“, припомни той.

В хода на дискусията проф. Петър Стоянович посочи, че сегашният национален празник 3 март трябва да остане в поредицата от официални празници, но той е създаден конюнктурно. По думите му в сегашната празнична система трябва да бъдат добавени нови празници, обосновани с българската история и начина по който се възприемат от хората. Единственият празник, който се празнува повсеместно в цялото българско землище, е 24 май (по нов стил), каза той и уточни, че диалогът за националния празничен календар ще продължи.

Според доц. Георги Лозанов националният празник е събитие, което се пренася във времето и се превръща в ново събитие - едно историческо събитие, което се е случило, и в момента, в който се определи като национален празник и започне да се чества, вече е друго събитие, което вече става и политическо. В този смисъл произвеждането на 3 март в национален празник не е историческо събитие, което да бъде в полза на българската национална идентичност, смята той. Доц. Лозанов посочи, че избирането на националния празник е инструмент за създаването на национална идентичност с днешна дата. Въпросът "какво празнуваме" крие в себе си въпроса "кои сме ние, които го празнуваме", коментира той и уточни, че разговорът за българската празнична система трябва да стъпи върху консенсуса на експертите. 

Участниците в дискусията подчертаха, че това е началото на голям експертен и обществен дебат.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прав сте, господин влечуго/ламя, трябвало е да уточня > използва войната и българите, които са били жадни за свобода, за собствените си цели. Много, като Вас, не са искали да се освобождават, според архивите особено във Варна, а да се снишават пред някой по-голям, я османец, я русин, все и е било на раята. Да се кланят некому. Да са все благодарни на големия бабаит. Наклонена главица, сабя не е сече, нали така?
-1
 
 
Не разбирам логиката Ви, Виктор. Никой не предлага да зачеркнем датата 3 март и огромното, решаващо участие на опълченците. Предлага се да се избере обща, обединяваща и сплотяваща дата за национален празник. Такъв, който придизвиква радост на младо и старо, и не предизвиква разединение, както споменава проф. Стоянович. Противоречието на 3 март идва от това, че организираното опълчение е било саботирано още преди това, на няколко пъти, от Руската империя, за да не е освободим сами. След това, макар и слаба, но с целенасочената си политика, да захрани опразнената си от предни войни хазна и отвори пътя си към проливите, като използва българите жадни за свобода за собствените си цели. Другото няма да го коментирам, простете, нонсенс е. Обидите, само говорят за безсилието Ви.
0
 
 
Да обявим опълченците за предатели тогава, щом са били на страната на руския цар. И да започнем като македонци те да се хвалим с героичното минало от сътворяването на света, та до днес. Ай сиктир и гъзолизци!
-1
 
 
Тези историци да си скъсат веднага всички диплами и веднага да напуснат Българи.Нещастници жалки, утрепки нещожни.
0
 
 
Изумява ме имплицирането на собственото им примитивно мислене на "другарите". Това, че някой не желае да бъдем свързана днешната ни политика, икономика и култура, традициите и празниците, с една разпадаща се, агресивна и самопровъзгласила за неприятелска на България територия , не означава , че подкрепяме политиката на друга територия. Що за 2D мислене.А това, че вие, раята, е все още крачите по улици кръстени на граф Игнатиев, убиеца на Левски, не ви пречи, а, "патриоти"? Примери много. Трябва да изчистим собствената си къща, и да се радваме на богатата си култура и огромния ни принос към световната такава. Дискусията прави опити да се започне този процес.
-1
 
 
СРАМ -ИСТОРИЦИТЕ И ТЕ ЛИ СТАНАХА АМЕРИКАНСКИ ГЪЗОЛИЗНИЦИ - НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДРУГАРИ .
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: