Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Историк: Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България
Автор: Екип Varna24.bg 10:49 / 20.08.2017Коментари (8)1905
©
Ако цар Симеон не беше спечелил битката при Ахелой, може би днес нямаше да я има България. Това каза директорът на Регионалния исторически музей - Бургас Милен Николов по повод 1100 години от победата на цар Симеон при река Ахелой, пише агенция "Фокус". 

Той поясни, че осъзнавайки какъв е възходът на България и своята мощ, цар Симеон не е бил удовлетворен вече от титлата княз. "Той се е чувствал равен на императорите от Константинопол, затова започва целенасочена политика за придобиването титлата цар. Симеон е искал българският епископ да бъде титулуван и патриарх. Още се спори в историята дали Симеон е получил титлата цар или не. През това време във Византия се случват много събития. Император Лъв VI умира. Майката на престолонаследника му става председател на Регентския съвет. Тя мъжки се е противопоставяла на амбициите на цар Симеон, заради които започва войната между България и Византия, продължила повече от 10 години", каза Милен Николов. 

Той поясни, че през тази война българите превземат Одрин и опустошават голяма част от Тракия. "След това се сключва примирие и Византия търси съюзници сред печенегите в южните степи на Украйна и Русия. Византийската империя води преговори с тях в продължение на една година. От друга цар Симеон също поддържа връзка с печенегите. Една част от тях са привлечени като съюзници на България, друга част от тях решават да бъдат съюзници на Византия", коментира историкът. 

Той поясни, че през това време Византия организира войската си от Азия. По думите му приготовленията за войната продължават 2 години. "Византия е разбрала, че за да се справи с България е трябвало да я унищожи, затова войната е била на живот и смърт. Докато византийската армия е събрана пред Константинопол всички войници се заклеват пред кръста, на който е разпънат Исус Христос, че ще умрат, но ще победят. Стратегията им е била да се съюзят с печенегите, идващи от Дунав, и да проникнат при българската столица Преслав, затова се озовават при Анхиало", разказа директорът на РИМ - Бургас. Той поясни, че виждайки огромното количество войска, тръгнало към границите му, българският цар разбира, че първо трябва да бъде спряна византийката армия. "Той събира цялата българска войска, разполага я в Източна Стара планина и при Ахелой дава генерално сражение с византийците", каза историкът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.08.2018 г.
0
 
 
Обикновен българин.С извин=за писм-грешки-ромеите-нейни-се чете=
Aнонимен
на 10.08.2018 г.
0
 
 
Обикновен българин.Цар Симеон е знаел,че Византия е оставила войски в Мала Азия да се бият с арабите,ако те отнова нападнат ромаите.Печенегите са българи-езичници от Кубратова България и са с по силния с нас българите.-Били сме силни при Симеон,защото ромаите са били във война с арабите и част от техните сили гие нямало на българска територия,но щом ромеите смазвали арабите-Визатния ние побеждавала с 5 нейне копия срещу 1 наше копие-проф.Милчо Лалков.Ахелой е била битка на българската политико-военна хитрост.62046вер
-3
 
 
акото .... мирише и цапа гащите :) .... сигурен съм че ако нямаше комунизън по нашите земи ..... щяхме да бъдем една цветуща и просперираща държава без гигантско гранитно гомно на най красивото тепе на Пловдив :)
0
 
 
Много е прозорлив за събитията от преди 1100 год.Нека този историк напише нещо за сегашното време или само се ослушва от къде духа вятъра?!?
Aнонимен
на 20.08.2017 г.
+2
 
 
Отивай в Индия или Пакистан да се облажиш от положителните показателНи и повече не се връщай мангал кирлив.
0
 
 
Шест години след сражението при Ахелос цар Симеон вече е превзел цяла Тракия и е на път да превземе Цариград (Константинопол), обаче не е разполагал със стенобитни машини, които да прехвърлят и разбият стени, високи 18 и широки 5 метра. На срещата с императора-узурпатор Роман Лакапин византиецът се съгласява да отстъпи на България земите до линията Мидис-Енис (Мидия-Енос), след което гръцкият владетел започва да протака изпълнението на договора (типичното гръцко коварство и лукавост), а цар Симеон междувременно е воювал със сърбите по западната си граница и ги е направил свои васали. Ако Симеон беше оставил част от войските край обсадения Цариград, Византия щеше да бъде парализирана и неминуемо щеше да капитулира, Симеон щеше да се нарече "царь Симеонъ отъ Бога цясарь всемъ блъгаромъ влахомъ и гръкомъ"... И днес нямаше да има нито Гърция, нито Турция, нито двувековно византийско владичество, нито петвековно османлийско "присъствие... Работата е там, че в историята няма "ако"...
Aнонимен
на 20.08.2017 г.
-1
 
 
То като гледам как я има.... първенец по всички отрицателни показателни и на последно място по положителните.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: