Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ива Митева предлага система със само 80 мажоритарни депутати
Автор: Екип Varna24.bg 12:15 / 02.06.2021Коментари (4)1194
© БГНЕС
Бившият председател на 45-тото Народно събрание Ива Митева защити докторска степен. Тя написа дисертация на тема "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България“. Защитата й се състоя във вторник и беше успешна. Неин научен ръководител бе проф. д-р Емилия Александрова Друмева, която е секретар по правни въпроси на президента.

В журито бяха проф. д-р Пламен Веселинов Киров, проф. д-р Екатерина Иванова Михайлова и проф. д-р Наталия Василева Киселова.

Десертацията на Ива Митева буди интерес, защото освен че беше председател на миналия парламент, тя бе предложена от Има такъв народ – партията, която инициира референдум за мажоритарна избирателна система. В 45-ия парламент тази идея беше обсъдена по настояване на ГЕРБ-СДС. Стана ясно обаче, че и ИТН не са готови да подкрепят изцяло мажоритарната система. Ива Митева се аргументира, че най-вече е необходимо да се направи правилно райониране преди да се пристъпи към промяна на избирателната система, пише "Новини.бг".

В своята дисертация тя предлага функционално смесена система, при която 80 народни представители да се избрат на мажоритарен принцип в 80 едномандатни изборни района с абсолютно мнозинство на два тура. Останалите 160 народни представители да са избрани по пропорционален принцип с кандидатски листи в 8 регионални многомандатни изборни района с преференциално гласуване.

"Произведените след 1990 г. избори за Народно събрание налагат извода, че е време за нова изборна система, която да внесе повече истина и справедливост при избирането на народните представители“, пише Ива Митева.

Депутатите приеха въвеждането на изцяло машинно гласуване и отхвърлиха мажоритарния вот

Тя отбелязва, че намаляването на избирателната активност в периода от 1990 г. до 2017 г., включително слабата избирателна активност на изборите през 2017 г. (гласували 3 682 151 избиратели в страната и 117 668 избиратели извън страната при 6 838 235 избиратели по основен избирателен списък), свидетелства за криза в изборната система и е индикатор за конфликт между интересите на избирателите и тези на политическия елит

"Смесената изборна система, по-конкретно функционално смесената изборна система, изглежда най-подходяща за избори за законодателен орган на Република България, тъй като позволява всеки избирател да избере един кандидат при мажоритарно гласуване и една партийна листа. Това е система, при която не се губят гласове, тежестта на мандатите би могла да бъде приблизително еднаква и се запазват 6 партийните интереси, въпреки силния intuitu personae избор", развива тезата си Ива Митева.

"Задача на предлаганата система е да запази пропорционалното представителство в парламента и политическия плурализъм, като създаде условия за живот на повече от две партии, насърчи териториалното представителство и даде възможност на помалките партии да бъдат представени", пише още тя.

И в дисертацията си Ива Митева застъпва тезата за важността на районирането.

"Районирането е първият и най-съществен елемент на смесената изборна система. При тази система се образуват едномандатни и многомандатни изборни райони, от чиято територия се избират народни представители. Едномандатните изборни райони благоприятстват личния подбор и спомагат за географското представителство. Многомандатните изборни райони са в полза на партиите и на политическото представителство“, обяснява бившият председател на парламента.

И подчертава, че политическият консенсус по определянето на изборните райони трябва да е постигнат най-малко една година.

"Очертаването на изборните райони не трябва да преследва краткосрочни политически цели и да води до изкуствено определяне на границите в полза на определени партии", обръща внимание още Митева.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.06.2021 г.
+1
 
 
По принцип е права- никъде по света няма сто процентова мажоритарна система, това, което не харесвам е, че броят на депутатите остава същият - 240, България намаля с почти 3 милиона, а те са пак толкова, както когато бяхме 9 милиона!!!
0
 
 
Ужас! Как не са се сетили да се допитат до форумните специалисти по конституционно право, ама са потърсили някакви мизерни професори и доктори, дето цял живот само с това се занимават. Ама това е пълно безобразие!... :)
+1
 
 
Неин научен ръководител бе проф. д-р Емилия Александрова Друмева, която е секретар по правни въпроси на президента.Е кой да и е ? Слави ,Тошко или някой логопед!
+1
 
 
Вижте и *научния ръководител*,вижте и журито и ще разберете защо сме на такъв хал. Аз пък предлагам ВСЯКО населено място да има представител в НС! И да са без заплати! И да са само мъже! Всеки има право на мнение и на *докторат*! И пишете кой от журито каква позиция е защитил по-подробно. За *научния ръководител* нЕма нужда да пишете - тя е ясна.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: