Ивайло Хлебаров: България е една от страните с най-много заболявания, свързани с мръсния въздух

Автор: Ния Прелджич
Коментари (0)
13:19 / 03.03.2023
1187
"Въздухът, който дишат хората, когато се отопляват на дърва, най-вероятно не e здравословен. Особено през зимния сезон, когато по-трудно се проветрява заради студения въздух навън, има опасност да се натрупа замърсяване на средата и те да са изложени дълго време на високи нива на замърсители". Това каза инженер Ивайло Хлебаров от Екологично сдружение "За Земята“ в предаването "Човекът на фокус“ по Радио "Фокус“. 

Замърсяването на въздуха води до редица заболявания, а България е една от страните с най-голямо замърсяване и най-много заболявания, свързани с мръсния въздух.  

Изследване на Екологично сдружение "За земята“, проведено в началото на настоящата година в жилищни помещения в няколко населени места около София, показва, че дори когато не се усеща дим, се установява замърсяване, обясни Хлебаров. "Самото замърсяване зависи от това как запалвате печката, какъв е уредът и качеството му, по какъв начин добавяте допълнително гориво; когато става въпрос за дърва – дали са сухи или мокри. Ако е много влажно дървото, голяма част от енергията първоначално се използва, за да се изпари тази влага, тогава се получава пълно горене, което замърсява въздуха още повече“, поясни експертът.  

Уредите, използвани за отопление, трябва да бъдат поддържани и изправни, да бъдат почиствани редовно. Дървата за отопление трябва да имат под 20% влажност, посъветва той. "Но трябва да се има предвид, че дори със сухи дърва и изправна печка човек рискува, тъй като въздухът не е здравословен. Да, може да намали значително замърсяването в дома си, но пак няма да падне до такива ниски нива, каквито препоръчва СЗО. Ако искаме да бъдем здрави, не трябва да се отопляваме по този начин. Други мерки, които могат да се предприемат, са енергийна ефективност“, посъветва инж. Хлебаров.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).