Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ивайло Мирчев: Ако отидем на избори през март, губим шанса да влезем в еврозоната през 2024
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 17.12.2022Коментари (1)922
© БНТ
Ако има нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в еврозоната на първи януари 2024. Това предупреди в ефира на БНТ Ивайло Мирчев от "Демократична България". Причината - няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото.

"Ако го сравним с филм - кастингът е лош, обаче от лошия кастинг имаме опция за по-лош кастинг. Можем директно да отидем в Боливуд, където кастингите са още по-лоши и от тук. Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да - вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген. Аз се притеснявам много да не изпуснем този шанс сега и затова искам да се концентрираме много върху този втори мандат и да го изпълним", посочи той.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" вече обсъждат съдържанието на декларацията за управленски приоритети на 48-ото Народно събрание, която вчера предложиха от ДБ на срещата с акад. Денков.

Според Ивайло Мирчев основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност.

"Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: "Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът", което значи, че той не е разбрал същността на проблема. Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски. Случаят на Денков не е такъв - там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на "Продължаваме промяната", каза Мирчев.

"Демократична България" и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателства, посочи Мирчев и призова за гаранции от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят стъпки в тази посока.

"Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация - чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза "да", но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува", изтъкна той.

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем съ върховенството на закона.

"Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България", каза Мирчев.

Ивайло Мирчев отговори на критиките на Асоциацията на прокурорите, според която той използва език на омразата и внушения срещу главния прокурор.

"Аз съм готов с поне 10 знакови случаи, при които прокуратурата е бездействала. Странно е, че асоциацията реагира на думите, а не на делата - какво стана по случая с 8-те джуджета, КТБ, където прокуратурата дори не разпита Бойко Борисов и Делян Пеевски, въпреки че Пеевски е споменаван на много места. Дори бездействието по тази паравоенна организация, за която всички медии писаха вчера - ами Надежда Йорданова беше сезирала отдавна прокуратурата за това, тя нищо не направи", посочи той.

Мирчев отговори и на твърденията на "БСП за България", споразумението за предоставяне на военна помощ за Украйна е противоконституционно, защото дава свобода на правителството да подписва анекси.

"БСП е в тежко съревнование с "Възраждане" за едни хипотетични техни избиратели. Споразумението за предоставяне на оръжие е абсолютно конституционно. Това поставя България на страната на цивилизоваността. БСП взеха остър завой по начина, по който се държат. Защо това е важно правителството да взима самостоятелни решения, ами може следващите месеци да няма Народно събрание, може да има преговори по получаване на заместваща военна техника и правителството трябва да е гъвкаво и да може да реагира", каза той.

С ГЕРБ продължаваме да имаме различия по антикорупционното законодателство и при борбата с корупция да не сме на една страница. Тази седмица те гласуваха против един законопроект по тази тема, с което оставиха блокирани стотици милиони в ПВУ.

За втория мандат това ще е тема - искаме гаранции за борбата с корупцията, които не ги получаваме към момента от ГЕРБ.

С ултиматумчите трябва да спрем. Вчера и Денков се съгрласи на предложението за обща декларация по законопроекти, които трябва да приеме НС - еврозоната, Шенген, икономическите политики и модернизацията на армията. Около тези теми има мнозинство от депутати и това е успокояващото в тази ситуация.

ГЕРБ и съдебната реформа -

Асоциацията на прокурорите - ако Гешев вдигне дело,И тук да се върнем за Шенген - Рюте казва така - изпълнили сте техн критерии, но нямате върховенство на правото. Никой не си е представял, че страна от ЕС има проблем с върховенството на правото.

Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои може би по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма ните един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой туек прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е. Кой е тодзи, койтого го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главмния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява робята си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България.

При президента за хартиената бюлетина е на светлата страна. Възмущава ме това, че на 10-ия месец от войната предоставихме военна помощ за Украйна. .

 

Надяваме се вторият мандат да успее и това зависи в голяма степен от разговорите, които ПП води с останалите политически сили. Важното е да направим такова МС, което да не взриви всичко преди на направим самото правителство.

Отидем ли март на избори, няма да влезем в еврозоната на 1 януари.



Още по темата: общо новини по темата: 377
28.03.2024 »
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.12.2022 г.
0
 
 
Мирчев, като всички други от Демократична България, е евтин популист. С такива политици никъде не можем да влезем.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: