Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Брайков: Един от слоганите на Конкурса за чиста журналистика е, че истината е безпристрастна
Автор: Рени Томович 10:43 / 02.05.2023Коментари (0)610
© Фокус
Един от слоганите на Конкурса за чиста журналистика през годините беше, че истината е безпристрастна. Тя наистина е такава и всъщност конкурсът търси тези автори в България, които работят обективно и достоверно. Това каза оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков в предаването "Денят на фокус“ на "Фокус“.

По думите му интересът към конкурса тази година е рекорден – участниците са близо 200. Срокът за подаване на авторски материали беше до 21 април и конкурсът вече е затворен за участие. Жури от изтъкнати професионалисти в сферата ще оценява кандидатурите. Сред тях са журналистът и продуцент Евгения Атанасова и програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова. Категориите на конкурса са традиционно шест – общество, икономика и бизнес, истински истории, спорт, култура и изкуство и технология и иновациите. "Критериите, по които журито оценява подадените материали, са пет на брой. Сред тях най-важните са информативната стойност на материала, обществената му значимост, достоверност, също така творчески подход и журналистическо майсторство. Сред традиционните награди са тези за видео- и фоторепортаж, а от миналата година и за така популярните подкасти“, заяви Иван Брайков.

Всяка година журито излъчва специални награди извън основните шест категории. "По традиция ще връчим награда "Майстор на словото“. Вероятно ще излъчим награда за горещите събития по света – войната в Украйна, земетресението в Турция. Заедно с журито решихме да връчим и специална награда, наречена "Зелено перо“, за журналистика, отговорна към природата“, допълни организаторът на конкурса.

Победителите в категориите печелят и парична награда от 1000 лева.

Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 30 май. "Датата е специална за нас, защото церемонията ще бъде разширена с една конференция, посветена на трансформациите в дигиталната журналистика и 25-та годишнина на Dir.bg.

Журналистът и продуцент Евгения Атанасова отбеляза, че в Конкурса за чиста журналистика в последните няколко години се е налагала по една доминираща тема – КОВИД пандемията, войната в Украйна. "Много е интересно това движение между темите, дали емоцията ще надделее или някое разследване“, коментира тя.

По думите й организаторите на конкурса са успели да съберат жури от различни професионалисти в сферата на журналистиката с различни интереси и с различни представи за журналистика. "Успяваме да се срещнем някъде и в крайна сметка да се обединим около това кое е най-стойностно и най-добро. Не е лесен процес, защото наистина трябва да изберем най-доброто от най-доброто. Но победителите си проличават“, заяви Атанасова.

Според нея чистата журналистика е идеал, към който трябва да се стремят всички журналисти, и за този идеал трябва да се работи.

По думите й границата между политкоректността и цензурата е много тънка. "Първата цедка трябва да е истината, втората цедка – езикът, начинът, по който се казват нещата. Истината е истина и моралът е морал към настоящия момент. Ако в момента ти направиш компромис с истината и с морала си, вече си преминал прага“, заяви Евгения Атанасова.

Харитина АГОПЯН








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: