Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Гешев: Пътният травматизъм се дължи на безхабирие и липса на взаимодействие между институциите
Автор: Екип Varna24.bg 13:30 / 07.09.2022Коментари (0)679
©
Пътният травматизъм се дължи на хубавата българска дума безхаберие и липса на взаимодействие между институциите. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на събитие на Института по пътна безопасност, на което се обсъждат мерки за намаляване на пътните инциденти, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Според Гешев пътната безопасност зависи от много институции, който трябва работят в синхрон. 

"Моето разбиране като човек, който работи в тази сфера, която е свързана с пътната безопасност, макар и само в наказателно-правен аспект и като човек, който две години е бил следовател по дела за пътно-транспортни произшествия, е че никоя институция не е може да бъде силна сама. По друг начин казано повечето проблеми пред българските граждани и общество, включително и пътната безопасност, зависи от работата на много институции. Всяка една от тези институции има своите правомощия, включително и Конституционно регламентирани и крайният резултат, който българските граждани очакват, е подобряване на пътния травматизъм и въобще на тази война, която се води по българските пътища, защото всяка година по българските пътища загиват десетки и стотици български граждани, колкото в един локален конфликт", обобщи главният прокурор.

Главният прокурор е на мнение, че пътният травматизъм може да бъде избегнат, ако институциите си взаимодействат. 

"За да се постигне този резултат, той не може да бъде постигнат само от една институция. Никой не е решил кардинално този проблем, но българската държава и българските институции дължат на гражданите не само за престъпленията в транспорта, а изобщо за престъпността, защото в тази тежка икономическа ситуация, която виждаме в момента и се очертава във всички аспекти, българските граждани не заслужават това, което им се случва в сегмента престъпност, пък и пътния травматизъм, защото това може в някаква степен да бъде избегнато и да бъдат подобрени резултатите в тази посока", подчерта той.

Иван Гешев посочи още, че темата с пътната безопасност не прадставлява интерес, дакото не се стигне до поредната катастрафа с загинали и ранени. 

"Тези лоши резултати, това че сме водещи в Европа в поредната негативна класация, се дължи в голяма степен на липсата на взаимодействие между институциите и затова, че този проблем за разлика от корупцията, където има организирана съпротива и са засегнати сериозни интереси, проблемите тук се дължат до голяма степен на хубавата българска дума безхаберие. Никой не го интересува тази тема, те не представлява интерес. Тази тема представлява интерес до момента, в който за съжаление възникне някое тежко произшествие, в което не дай Боже, загинат деца и повече хора пострадат. Представлява интерес в контекста на това, че добрата новина е лошата новина и в контекста на това, че повечето институции трескаво се опитват да миниминизират имиджовите щети и да прехвърлят отговорността една на друга. За мен това е истината, която видях през тези години. До следващия негативен инцидент", каза той.

Иван Гешев подчерта, че има добри практики в европейското законодателство, които могат да бъдат върприети и у нас. 

Голяма част от тези проблеми не могат да бъдат решени от една институция. Има сериозни законодателни пропуски. През годините и те не представляват интерес през години, а има добри европейски практики, които могат да бъдат възприети много лесно. Тези пропуски може да бъде бъдат решени от различни институции, като МВР – говорим за административно-наказателните дейности, Агенция "Пътна инфраструктура“, съответните министерства, Народното събрание. За нас изключително важно е да има диалог между институциите и те да си взаимодействат в полза на българските граждани. Многократно съм казвал, че единственият противник на прокуратурата е престъпността", заяви той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: