Иван Гешев излезе на протест с магистратите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:11 / 29.04.2021
1190
Прокурори и съдебни служители се събраха на мълчалив протест пред Съдебната палата в София. Главният прокурор Иван Гешев и членове на ВСС също бяха там.

Недоволството на магистратите е срещу приетите вчера на първо четене от правната комисия на парламента законодателни промени, които предвиждат закриване на специализираните Съд и прокуратура.

Гешев обясни,че е сред прокурорите на протеста не като главен прокурор, а като прокрурор и магистрат, за да подкрепи колегите си, които искат да защитават интересите на българското общество.

Смятаме, че опитите чрез "спешно лобистко "законодателство" да се унищожат специализираните структури не е в интерес на българските граждани и общество, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Според нея целта на тези законодателни промени е или в интерес на обвиняеми лица с финансови възможности или се защитават чужди национални интереси. Милева добави, че в този момент мълчалив протест на прокурори има и пред други съдебни палати в страната.

От ръководството на прокуратурата посочиха, че ще уведомят европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред. Като допълват, че е налице "недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите".

След продължилия 15 минути мълчалив протест, главният прокурор Иван Гешев благодари на събралите се негови колеги и зави, че се чувства горд от това,че е Главен прокурор, след което беше изпратен с ръкопляскания.

 


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).