Иван Игов за бомбените заплахи: Не са терористични атаки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:33 / 28.03.2023
871
Явно е, че е скрита атака, предполага се от хора, които явно се забавляват по този начин. В никакъв случай не мисля, че това са терористични атаки. Това каза за "Фокус" психологът Иван Игов  за бомбените сигнали в редица училища в страната. "Случва се малко преди Великденската ваканция и се опитват по този начин да спечелят някой ден или да откажат някое контролно. Започва да се превръща в някаква геройска атака. Може би някъде в социалните мрежи може да бъде открита информация за това, защото все някой ще се похвали", смята детският психолог.

Запитан как това се отразява на учениците и на образователната система, психологът уточни, че това е забавно за децата от горните класове, защото смятат, че по този начин са прецакали възрастните и системата. Според него тези, които го правят, често биват възприемани за герои от съучениците си.

По думите му проблемът е при по-малките е по-голям, защото повечето не могат да си тръгнат сами от училище и трябва родители да излизат от работата си, за да ги вземат. "Загубите на държавата ще бъдат огромни. За малките ученици това е стресово, защото те не могат да си представят за какво става думи, а никой от големите не вярва, че наистина има някаква заплаха. При малките могат да се появят и страхови неврози", обяснин Игов.

"Вчера научих, че масово родителите не пускат малките си деца на училище. Тази обществена паника ще започне да се отразява на децата", смята психологът.

"Надявам се службите бързо да установят поне някой от извършителите и това ще пресече останалите да го правят. Трябва да се предприемат и законодателни мерки – санкциите трябва да бъдат увеличени, защото са малки", добави той.

"Децата не могат да бъдат санкционирани, но родителите могат чрез изчисляване на загубите, които са претърпяни заради тези затваряния на учебни заведения, напомни Иван Игов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (51):
16.10.2023 Подробности за бомбата в Русе. Ученичка: Стана голяма паника
10.04.2023 Синдикат "Образование" е в готовност да поиска оставката на министъра на вътрешните работи
07.04.2023 Д-р Лъчезар Милушев: Предварителната подготовка и съзнанието за превенция ни правят адекватни при заплахи
07.04.2023 Синдикат "Образование": Полицията се държа неадекватно, не е работа на учителите да проверяват за бомби
06.04.2023 Д-р Милушев за новата процедура при бомбени заплахи: Тя е адекватна и
приложима
06.04.2023 Асен Александров: Нямахме заповед как да действаме при бомбена заплаха по имейл в училище
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).