Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Иванов: Твърдението на премиера Петков към КЕВР е абсурдно
Автор: Екип Varna24.bg 10:27 / 09.01.2022Коментари (9)845
© БГНЕС
"Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от управляващото мнозинство). Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. ... Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика".

Това заяви пред БНР доц. Иван Иванов, председател на КЕВР. 

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост:

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад".

Иванов обясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго определен график за заседанията:

"От две години насам, след подписване на анекс 13 между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", всеки месец цената на газа се актуализира - в съответствие с цената на газовите хъбове в Европа и частично на цените на природния газ, на суровия петрол и неговите деривати. Ние се събираме на заседание на всяко първо число от месеца, за да може до края му тази цена да бъде официализирана и валидна".

По темата за наложения от парламента мораториум върху цените на тока, парното и водата председателят на КЕВР изказа мнение, че това нанася тежка вреда.

"Мораториумът смачка едно много добро решение на КЕВР. ... Използвахме регулаторни инструменти и натрупани средства във фонда "Сигурност на енергийната система" и от 64% по първоначалните изчисления на цената на тока, ние намалихме това увеличение на 11,5%.

 Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

Иванов прогнозира, че правителството ще осигури подпомагане на "Топлофикация-София", "за да не се предизвика взрив на народно недоволство".

Доц. Иванов съобщи, че утре с министър Гроздан Караджов и ВиК холдинга ще проведат среща заради високата цена на електроенергията, за да намерят решение как ВиК операторите да продължат да предоставят услугата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Премиера Кирчо е политически и институционално неграмотен. Не знам в Харвард на какво ги учат ,но той се държи ,като правнука на бай Ганьо. Зализано лайно. В главата е надут балон с пръдня. Кух позьор и малоумник.
-1
 
 
До долните лайнари - ако бяхте *кУрпитентни*,вас щяха да извикат в тази комисия!А сте само тролчета-лайнари,които също като кире лъжеца не знаете за какво става дума.
Aнонимен
на 09.01.2022 г.
+1
 
 
Седесарски боклук! Вижте докъде докарахте България!? От 9 000 000, вече сме само 6 500 000!
0
 
 
Единствената задача на КЕВР в последните години е била да защитят поредното поскъпване на цената на ел.енергия, газ, вода. Винаги този господин пламенно обяснява как ТРЯБВА да има поскъпване с еди колко си процента. Винаги се правят на 'неразбрали', че електроенергията, която се произвежда от АЕЦ, ВЕЦ и другите алтернативни източници е достатъчна да захрани страната, че и изнасяме навън. Но, за нас е много по-скъпа, заради всички, които са на клона. Та, като имаме нов финансов министър и нов министър-председател, да вземат да направят една сметка - колко струва 1 Мвт/ч електроенергия, продавана от АЕЦ Козлодуй за износ и колко струва същият Мвт/ч за крайния български потребител..
Aнонимен
на 09.01.2022 г.
+2
 
 
От вас няма нужда това ви каза мин.председателя.пет правителства си на хранилка Иванов.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: