Иван Костов за промените: Хората трябва да поискат и след това стават нещата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:02 / 23.09.2022
909
Обществото трябва да поиска Преходът да бъде осъществен и завършен, да има върховенство на закона и установени европейски ценности. Това коментира бившият премиер Иван Костов. Той представи книгата си "Политиката отвътре".

Според Костов промените тръгват отдолу. "Хората трябва да поискат и след това стават нещата", смята бившият премиер.

Той направи и сравнение между това как в Западна Европа са се борили за демокрацията и как е дошла при нас.

"Там е имало движеща сила – третото съсловие, което е извело хората към властта и е поискало писани правила, конституция, разделение на властите. Това е заплатено с кръв. А при нас свободата дойде като подарък", коментира Костов.

В книгата си Костов казва: "Нямаме консолидирана демокрация имаме консолидирана мафия".

"Така е. Силите са били много мощни и много компетентни", каза още бившият премиер пред NOVA. "Те познават властта, знаят как да я бранят, тези хора винаги са били много крачки пред нас, когато е ставало въпрос как да се установят и как да защитават държавните институции. Пример е Конституцията, с конструкцията на съдебната власт, в която прокуратурата заема такова ключово място", каза Костов.

"СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на комунистическия режим, но крайно разнородно в това какво иска да изгради, какво да замести този режим", коментира още бившият премиер.

"Начело на Прехода, след като нямаше буржоазия, дойдоха хора от свободните професии, интелектуалци. А за тях е важно да имат свое мнение, своя позиция и да я защитава. Те не са партийци. Всички бяха ярки лица в началото на Прехода, но не можеха да следват, да вървят в строй, да следват онези, които познаваха проблемите", коментира Костов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).