Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Савов: Причините за домашното насилие се коренят в народопсихологията на българина
Автор: Йоланда Пелова 21:37 / 07.08.2023Коментари (2)959
© Фокус
В България има над 140 закона, които регулират всякакви взаимоотношения в обществото. Срамно е постоянно да се променя законодателството и същевременно да не се прилага както трябва. Практически в момента сме в състояние, в което няма значение къде какво пише, защото всеки си прави каквото си иска. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" криминалистът Иван Савов.

"Един човек беше казал, че колкото по-скапано е едно общество, толкова повече закони има, защото се налага то да бъде регулирано изкуствено", отбеляза Савов.

Според него причините за домашното насилие се коренят в народопсихологията на българина: "Отношението към жената като към подчинен човек в една връзка е налагано със столетия. И това се вижда като цяло при балканския тип хора от България, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, патриархални общества, в които въпреки разнообразието, което очевидно имаме, житейско, на характери, хора и прочие съществува това отношение, което е налагано от дълго време", коментира Савов.

По думите му от друга страна, психичното здраве на хората също е изключително неглижирано: "Специално младите са много объркани. И докато поколението, в което сама аз имахме възможността да получим някакъв разумен съвет от родители, баби и дядовци, в момента ние сме родителите и тези, които са малко по-големи от нас. А ние сме децата на 90-те, децата, които израснаха в едно объркано общество, в което нищо не беше такова, каквото се казваше, че е. И това си оказва изключително негативното влияние".

Според него лавината от негативизъм, която се отприщи заради случая с 18-годишната Дебора е един вид осъждане: "Народът се пробуди дотолкова, доколкото показа нетърпимост, особено към това отвратително деяние в Стара Загора, което деяние тепърва предстои да се изяснят подробности около него. И за съжаление, някои от тях няма да са лицеприятни както за едната, така и за другата страна, но така или иначе, то си остава отвратително деяние. Никой няма право да причинява такива неща на друг човек. От друга страна обаче има нещо много опасно. Така нареченото "тротоарно правосъдие“, защото същият този пробудил се народ е озверял".



Още по темата: общо новини по темата: 232
11.05.2024 »
25.04.2024 »
17.04.2024 »
17.04.2024 »
05.04.2024 »
27.03.2024 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Патриархатът е бил доминиращ не само на Балканите, а и в голяма част от света в продължение на хилядолетия. Така е и при повечето животински видове. Все пак аз адмирирам свободната изява и реализация на всяка жена и момиче. От това има ползи цялото общество. Иначе, ако погледнем и в Африка, и в Близкия изток, и в Азия, и в Латинска Америка там нещата на много места не са мръднали - най-голяма свобода имат жените в Северна Америка, Европа, Австралия и Нова Зеландия, за Русия не знам. Колкото до това, че тълпата е озверяла от системните безумия, на които е свидетел в продължение на десетилетия - това е отговорност на законотворците и на правоприлагащите - когато те не си гледат работата в обществен интерес, обществото излиза по улиците. В годините на прехода възприехме някакъв западен модел с минимални или никакви присъди, няма ефективна психологическа работа с нарушителите на закона и с жертвите, и както казва Тодор Тодоров, криминален психолог, само броим труповете. Това е положението.
0
 
 
КОЛИЧЕСТВОТО НЕ ОПРЕДЕЛА КАЧЕСТВОТО! Освен това, колко от тях не са противозаконни и колко от тах не са противоконституционни! Някои хора излизат с тезата че трябва да правят само онова за което има Закон! Трябва ли да има Закон за Пръднята? И Закон за Насиранито! - в Двете му измерения! Едно Лаищко общество създава Лаишки Закони! И това е измета от Народното събрание!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Интеграцията на Западните Балкани в ЕС
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: