Иван Савов: Причините за домашното насилие се коренят в народопсихологията на българина

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (2)
21:37 / 07.08.2023
984
В България има над 140 закона, които регулират всякакви взаимоотношения в обществото. Срамно е постоянно да се променя законодателството и същевременно да не се прилага както трябва. Практически в момента сме в състояние, в което няма значение къде какво пише, защото всеки си прави каквото си иска. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" криминалистът Иван Савов.

"Един човек беше казал, че колкото по-скапано е едно общество, толкова повече закони има, защото се налага то да бъде регулирано изкуствено", отбеляза Савов.

Според него причините за домашното насилие се коренят в народопсихологията на българина: "Отношението към жената като към подчинен човек в една връзка е налагано със столетия. И това се вижда като цяло при балканския тип хора от България, Сърбия, Гърция, Румъния, Турция, патриархални общества, в които въпреки разнообразието, което очевидно имаме, житейско, на характери, хора и прочие съществува това отношение, което е налагано от дълго време", коментира Савов.

По думите му от друга страна, психичното здраве на хората също е изключително неглижирано: "Специално младите са много объркани. И докато поколението, в което сама аз имахме възможността да получим някакъв разумен съвет от родители, баби и дядовци, в момента ние сме родителите и тези, които са малко по-големи от нас. А ние сме децата на 90-те, децата, които израснаха в едно объркано общество, в което нищо не беше такова, каквото се казваше, че е. И това си оказва изключително негативното влияние".

Според него лавината от негативизъм, която се отприщи заради случая с 18-годишната Дебора е един вид осъждане: "Народът се пробуди дотолкова, доколкото показа нетърпимост, особено към това отвратително деяние в Стара Загора, което деяние тепърва предстои да се изяснят подробности около него. И за съжаление, някои от тях няма да са лицеприятни както за едната, така и за другата страна, но така или иначе, то си остава отвратително деяние. Никой няма право да причинява такива неща на друг човек. От друга страна обаче има нещо много опасно. Така нареченото "тротоарно правосъдие“, защото същият този пробудил се народ е озверял".

Виж коментарите (2)

Още по темата (233):
31.05.2024 Дебора минути преди делото: Готова съм психически за разпита
11.05.2024 Дебора, която беше нарязана с макетно ножче: От време на време плача, винаги ще ме е страх
25.04.2024 Дебора напусна училище: От тук нататък предстои най-доброто за мен
17.04.2024 Дебора: Страшно съм изнервена
17.04.2024 Трети опит за старт на делото "Дебора"
05.04.2024 Дебора мечтае да стане служител на реда
Още новини от Национални новини:
Президентът: България трябва да продължи да развива ядрена енерге...
Намериха труп на мъж в Несебър, по главата му е имало наранявания...
След 10 години: Единственото у нас лятно кино сред скалите отново...
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Ключова стъпка за Вертикалния газов коридор утре


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).