Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Савов: Създаването на анкетна комисия заради полицейското насилие ще преекспонира неща
Автор: Йоланда Пелова 18:39 / 23.11.2023Коментари (0)844
© Фокус
Частта от сглобката, която държи мандата, иска всячески да се отърве от министъра на вътрешните работи. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Иван Савов, експерт в сферата на криминалистиката и експертните изследвания.

"Министърът на вътрешните работи не носи никаква отговорност, съобразно в Закона за МВР, за това, което се случва по време на протести като този на 16 ноември. Той трябва да провежда политики, съобразно законодателството на Република България. Отговорността за тези мероприятия е на преките ръководители на униформения състав, които са били там, които пък се ръководят от директора на СДВР, който пък се ръководи от главния секретар на МВР, на който задълженията в Закона за МВР са разписани ясно, точно и кратко и те са свързани точно с оперативния надзор и контрол на цялата система. Изначално тежестта на удара падна върху политическото ръководство, а не върху професионалното, което реално в случая се издъни. Ако въобще се е издънило. Защото за мен като бивш служител, тази така да се каже охранителна операция беше успешна, защото те успяха да овладеят ситуацията", смята Савов.

По думите му подобно мероприятие няма как да мине без жертви: "Няма как да няма жертви, да няма пострадали. И в случая повече от пострадалите са служители, което означава, че все пак са щадени гражданите. Да, има преминаване на границата, но това преминаване ще бъде наказано, и то с цялата строгост на закона. Какво повече да се направи? Защо от нещо, което беше изкуствено предизвикано, в момента се опитват да направят политически балон? И тези, които стоят зад министъра, те не стоят зад него, защото той е "техен човек“. Не си го мислете това. Те стоят зад него, защото така им изнася в момента и защото им изнася този министър да не е в унисон с управляващите, а не че той е техен човек, разбирате ли? И грозотията на цялата ситуация е, че всъщност отново българската политика се възприема като футболен мач, а политическите партии – като агитки на различни отбори", коментира още експертът.

Според него предпожението за създаване на анкетна комисия заради полицейското насилие заради протестите срещу БФС в центъра на София по време на мача България – Унгария, е напълно излишно: "Тя практически ще преекспонира неща, които във всяко нормално общество се случват и са част от дейността на всяка една правоохранителна система. В никакъв случай не оправдавам ненужното насилие и не оправдавам служителите, които най-вероятно наистина са прекрачили границите на своите правомощия, но това не е работа на някаква комисия в парламента, а е работа на съответните структури в МВР, които и в момента водят разследване и както министърът вече обяви", отбеляза Савов.



Още по темата: общо новини по темата: 94
22.02.2024 »
22.02.2024 »
11.01.2024 »
11.01.2024 »
20.12.2023 »
12.12.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: