Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Такев: Европа ще трябва да намали лихвите, иначе ни чака рецесия
Автор: Живко Кръстев 14:35 / 20.12.2023Коментари (0)530
©
Независимо от общото впечатление, че живеем в несигурни времена, като цяло финансовите пазари изживяват доста добра година. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Всички основни индекси в САЩ бележат ръст: S&P 500 – с 24%, NASDAQ – над 50%. Ситуацията в Европа е малко по-различна: немският Eurostock 50 например бележи ръст от 20%, но английският FTSE 100 е само с 2,5% нагоре. Единствено борсовите индекси в Китай бележат спадове между 6 и 16%, обясни финансистът.  

В оставащите няколко дни до края на годината може да се очакват и нови върхове в борсовите индекси, като причината за това са коментарите на председателя на Федералния резерв, че оттук нататък предстои намаление на лихвените проценти, отбеляза Иван Такев.  

Повишението на лихвените проценти няма да доведе до нови банкови фалити, допълни той.  

Индексът на потребителските цени в САЩ в момента е 3,1% при връх от 9% на годишна база. "Това все още е далече от целта на всяка една централна банка – 2% годишна инфлация. Индексът на потребителските цени в Европа е по-нисък – 2,1%, от максимум 8% на годишна база“, посочи финансистът.   

През следващата година се очаква двукратно намаление на лихвените проценти в САЩ. ЕЦБ все още не е обявила такова, но вече се надигат гласове, че това трябва да започне да се случва и в Европа, коментира Иван Такев. "Предполагам, че в САЩ през първите две тримесечия ще има две намаления с по 25 точки. В Европа лихвените проценти са малко по-ниски, не е задължително и сигурно, че ще има намаление точно с две по 25, но при всички положения, ако отбележим устойчиви темпове на намаляване на инфлацията, Европа трябва да намали лихвените проценти. В противен случай рискува да вкара европейската икономика в доста сложна ситуация – рецесия“, заяви Иван Такев. 

Трудно може да се прогнозира какъв би бил ефектът от такова намаление върху пазара на недвижими имоти. "Специално за България е трудно да се прецени как точно ще рефлектира. Пазарът на недвижими имоти в България е специфичен и отбеляза доста широки ръстове. По-скоро тук е важно да знаем, че когато лихвените проценти спадат, това води до малко по-добра позиция на пазара на недвижими имоти, но не е задължително това да се случи непременно през 2024 г.“, обясни финансовият анализатор.  

Петролът приключва годината на сходни позиции с тези от началото на годината –75 долара за американския лек суров петрол и около 80 долара за европейския "Брент“. "Такива бяха и началните стойности. Естествено, имаше някои върхове, имаше и спадове през годината, но като цяло петролът е в плосък пазар към края на 2023 г.“.  

Цената на пшеницата вече е стабилизирана след началото на миналата година със започването на конфликта в Украйна.  

При някои от индустриалните метали се наблюдава повишение на цените заради повишено търсене от страна на Китай, който е най-големият консуматор на метали.  

В момента златото е на едно от най-високите си нива – 2056 долара за тройунция. Годината стартира при 1800 долара за тройунция, припомни финансистът. "Това е доста сериозен ръст за златото, то не е чак толкова волатилен актив. Накъде ще продължи – можем само да гадаем. Като цяло златото е обратно корелирано с лихвените проценти и не би трябвало да расте, когато те растат, но в крайна сметка точно това се случи през тази година“, отбеляза Такев. 

По думите му наблюдаваният ръст на финансовите пазари може да се определи като аномалия, тъй като не се очаква това да се случва в условията на покачващи се проценти.  

Повишението на лихвените проценти в САЩ, което започна изпреварващо спрямо Европа, доведе до силно повишение на стойността на американския долар спрямо еврото през 2022 г., припомни Иван Такев. "През тази година нещата са наобратно – в момента доларът бележи четиримесечно дъно спрямо еврото. Къде точно се движи ще продължава да зависи от решенията на централните банкери кога и с колко ще намалят лихвените проценти. Това според мен ще е движещото в първите шест месеца на следващата година. В момента лихвените проценти в Европа са малко по-ниски, но там очакванията са спадовете да не се случат веднага. Еврото може да продължи възхода си през следващите месеци, до момента, в който не стане ясно каква ще е политиката на ЕЦБ“, обясни експертът. 

2023 г. е добра и за Българската фондова борса. SOFIX бележи 15-годишен връх от 760 пункта. "През последните три години той само расте. Но от друга страна трябва да сме реалисти – той все още е на около 40 на сто от историческия си максимум през 2008 г., докато в останалия свят пазарите са на исторически върхове въобще. Т.е. имаме още много да наваксваме. В момента три от компаниите всъщност дърпаха индекса нагоре, но SOFIX е индекс от 15 компании. За да има по-устойчиви ръстове, добре е повече от компонентите му да растат. От гледна точка на оборот на борсата е може би малко по-назад спрямо миналата година, но това не е нещо, което би трябвало да ни притеснява. Това не е показател, който толкова силно да индикира нарастване или намаляване на ликвидността, поне за БФБ“, обясни Иван Такев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Двойно убийство в Пловдив!
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: