Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван Такев, финансист: Големи са очакванията на инвеститорите към гиганта NVIDIA
Автор: Георги Иванов 11:17 / 03.05.2024Коментари (0)1373
©
Технологичният сектор определя движението на американския фондов пазар за последната една година. Той е най-търгуваният, най-волатилният и най-добре представящият се в по-дълъг период от време. Това каза финансистът от "Аларик Секюритис“ Иван Такев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Най-голямата волатилност на пазара се наблюдава по време на отчетите на компаниите, отбеляза той. Въз основа на тези отчети инвеститорите всъщност формират и очакванията си. По време на отчетите пазарните настроения могат много бързо да се сменят от една посока в друга. Така например S&P 500 и NASDAQ отбелязаха най-добрата си седмица, непосредствено след като отбелязаха най-лошата си, даде пример Такев.

Традиционно сезонът на отчетите започва бурно с технологичните гиганти, отбеляза финансистът. "През последните две седмици станахме свидетели на дневни движения с 10-15 на сто, което не е неочаквано точно за този сектор, но беше донякъде и разнопосочно. На 18 април най-големият физически производител на чипове Taiwan Semiconductor представи своя отчет и въпреки че надмина очакванията на анализаторите, предостави малко по-меки очаквания за бъдещето, което натисна целия технологичен сектор значително надолу. В последствие друг голям производител – нидерландският ASML, не успя да отговори на очакванията и това допълнително натисна фондовия пазар. На дневен ред обаче дойдоха по-големите американски компании Meta, Amazon и Microsoft, които миналата седмица оповестиха своите тримесечни резултати и на практика надминаха очакванията на анализаторите, давайки силни очаквания за бъдещето“, обясни Иван Такев.

Той отбеляза, че отчетите на Meta не са срещнали одобрението на инвеститорите заради повишаването на разходите за АІ. "Въпреки че АІ е неразривно свързан с бъдещето на самата компания, инвеститорите счетоха, че това са по-скоро свръхразходи, отколкото нещо необходимо за бизнеса й“, поясни финансистът.

Tesla също отбеляза спад на приходите и печалбата за последното тримесечие и намаляване на маржините. "По някакъв начин от Tesla обаче успяха да убедят всички, че плановете им ще върнат компанията на правилния път“, допълни Такев.

Големи са очакванията на инвеститорите към технологичния гигант NVIDIA. Компанията стартира като производител на графични ускорители и във времето се налага като най-големия производител за последните 20 години. "Тя насочи бизнеса си така, че с течение на времето графичните ускорители ставаха все по-малка част от нейния бизнес, но пък нейните видеокарти се оказа, че са най-ефективни по отношение на копаенето на криптовалути. С идването на изкуствения интелект много дейта центрове бяха оборудвани с графични ускорители на NVIDIA. Те просто успяват да преминат от една ниша в друга през годините и това позволи на компанията да порасне неимоверно“, обясни Иван Такев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: