Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иван закла 11-годишната Никол, защото му отказала целувка - без да му мигне окото. В последните си минути тя звъннала на майка си!
Автор: Екип Varna24.bg 14:29 / 14.04.2024Коментари (0)7729
©
Едно дете с 2000 приятели във фейсбук се запознава с 15-годишен тийнейджър в социалната мрежа. Въпреки постоянните предупреждения в медиите и в училище за опасността от подобни контакти, 11-годишното момиче без притеснения се среща с него. Второто им виждане ще се окаже фатално, пише "Труд".

На 20 август 2017 г. мъж вика асансьора във вх. Б на бл. 108 в бургаския кв. "Меден рудник“. Той не подозира какво ще види, когато отвори вратата. На пода лежи тялото на дете, цялото обляно в кръв. Гърлото на момичето е прерязано, от убиеца няма и следа. Това е 11-годишната Никол Йончева, установява по-късно полицията. На мястото почернява от униформени полицаи, живеещите във входа се събират и с ужас гледат и се опитват да разберат какво се е случило.

Засъхналата кръв по вратата на асансьора показва, че убийството е извършено поне 10 минути, преди да бъде открит трупът. Секунди преди да издъхне, Никол успяла да позвъни на майка си. Обаждането обаче било твърде кратко и без отговор.

По това обаждане е фиксирано времето на убийството – 17,10 часа. След това връзката с четвъртокласничката прекъсва. Полицията бързо стига до заподозрения – осмокласникът Иван Иванов.

Оказва се, че съседи са видели жертвата и убиецът да влизат във входа, а Иван е познат на хората от квартала.

Тийнейджърът само часове след зверството признава, че само искал да бодне момичето с ножа, но ударът се оказва фатален, защото острието прерязва сънната артерия на Никол. Докато умира, тя съзнава какво се случва, твърдят експерти.

Преди да я зареже в асансьора, Иван взима телефона от раницата ѝ. Той иска да изтрие разговорите между тях, за да не бъде заловен. Не успява обаче да го отключи и го захвърля в кофа за боклук близо до блока. След като е задържан, 15-годишният младеж посочва на разследващите мястото.

След убийството осмокласникът си купува снакс и започва да играе на криеница с децата от квартала. С връстници Иван не общува, защото го бият, твърдят по-късно родителите му. Тийнейджърът е с лека умствена изостаналост, но е съзнавал какво прави и може да носи отговорност за постъпките си, твърдят експерти.

По време на делото изведнъж започва да говори фантазии. Казва, че извършителят е непознат по-голям младеж, който влязъл в асансьора на 6-ия етаж. В кабината непознатият хванал ръката на Иван, пъхнал нож в нея и замахнал към Никол. Въпреки абсурдното звучене, тази версия също е проверявана, но не е открита никаква следа от трети замесен в случая.

Осмокласникът Иван и четвъртокласничката Никол се запознават в социалните мрежи. Активно общуват във фейсбук, където момичето има над 2000 приятелства. На живо се виждат два пъти - в началото на август и в деня на убийството.

На 20 август убиецът и жертвата се срещат на площад "Тройката“ и се отправят нагоре по ул. “Александровска" към Централната спирка до Бургаския свободен университет. Общински охранителни камери са запечатали как двамата се качват в автобус за "Меден рудник", където живее Иван.

Семейството му има апартамент в блок на около 5 минути от панелката, в която е убита Никол. Според първоначалната версия двамата искали да пушат наргиле, затова решили да се качат на покрива на блока.

Малко след 17 ч. Никол и Иван влезли в асансьора. Внезапно младежът се опитал да прегърне и целуне Никол, но тя се отдръпнала. Уплашено, момичето отблъснало младежа и започнало да набира телефона на майка си.

Тогава обиденият Иван  нож с 20-сантиметрово острие от джоба на панталона си и го забил във врата на Никол. Докато бягал по стълбите, изхвърлил ножа на една от площадките между етажите.

Окървавената кабина с мъртвото момиче останала на петия етаж. Два дни след зверството бащата на жертвата – Любомир Йончев пристига от Лондон, където живее. Мъжът през сълзи обяснява, че са имали планове с Никол да пътуват всяко лято по света. Той не вярва във версията за случайно убийство и смята, че е било планирано.

Мъжът смята, че целта на Иван е била да ограби дъщеря му, като вземе раницата й, в която бил мобилният телефон. Родителите на убиеца пък не вярват той да е заклал момичето.

"Синът ми никога няма да тръгне с нож, той е бил на разходка. Няма причина да убива. Дай му работа, всичката ще я свърши. Една камара камъни да го накараш да премести, ще го направи. В училище не беше добър ученик, но никога не е бил агресивен", сподели баща му Димитър Иванов. Майката Донка допълва: "Вярвам, че не е той.

Никога не ме е лъгал, за всяко нещо е споделял. Някой по-голям е истинският убиец. Моят син от биология не разбира, нито знае къде са тези артерии, нито може сам с ножа да отреже нещо. За Никол ми каза само, че не я е познавал, а се срещнали в центъра и тя го накарала да го заведе до този блок.“

Тормозели го зад решетките

Иван излежа присъдата си и е на свобода

13 месеца след убийството Бургаският окръжен съд осъди осмокласника Иван Иванов. На 20 септември съдия Стефан Стойков прочете присъдата, определена единодушно от съдийския състав - 8 г. затвор при първоначален общ режим и 150 000 лв. кръвнина за майката на убитото дете Мими Ставрева.

Наблюдаващият прокурор Ангел Ангелов пледира за 7 г. затвор при максимално наказание от 10 г., тъй като подсъдимият е бил непълнолетен по време на убийството. Съдът счете, че заради обществената опасност наказанието трябва да е завишено. ВКС обаче намали присъдата на 6 г. решетки, които Иван изтърпя в затворническото общежитие в Бойчиновци.

Той редовно плачел по телефона на майка си, че го бият и тормозят психически. На 13 януари 2022 г. убиецът на Никол е поискал предсрочно освобождаване, което е било отказано от Окръжен съд  - Бургас. Тогава е имал да излежава още година и 16 дни в затвора. Те вече са изтекли и Иван е на свобода.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: