Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Димов: Бог високо, цар далеко, а кметът е човекът, който може да се ангажира и да реши проблемите
Автор: Йоланда Пелова 18:48 / 11.12.2023Коментари (0)1299
©
Проблемите пред общините са много. Ние трябва да се напасваме и да се нагаждаме и към политическата, и икономическата реалност. Предстои ни нов програмен период, в който има немалко особености. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" кметът на Община Димитровград и председател на УС на НСОРБ Иво Димов.

"Предстои ни да изпълняваме проекти, които ще бъдат финансирани през държавния бюджет. Има идея всяка една група общини, групирани по население, да имат известен ресурс. Тепърва трябва да създаваме областните съвети за развитие, в които интегрираните териториални инвестиции трябва да намерят баланса между желанията и потребностите със съответните ни близки до нас общини. Така че предизвикателствата са много, но в крайна сметка, това ни е работата на нас, кметовете. Ние мисля, че показахме, че може би сме най-стабилната, най-близка до хората влас - местната власт и ако трябва да перифразирам нещо, което всички знаем – Бог високо, цар далеко, а кметът е човекът, който може да се ангажира и да тръгне да решава проблемите. А те никак не са малко", коментира градоначалникът.

Той изрази съмнения обаче, че има община, която може да каже, че парите й стигат: "Навсякъде има специфични особености, навсякъде има проблеми за решаване. Те са ежедневни, натрупват се с годините. Отново казвам, в крайна сметка удовлетворението това да си свършил нещо полезно за общността, за хората, които са ти гласували доверие, е несравнимо с нищо. Ние говорим от много време за финансова децентрализация, част от данъците, които влизат в държавата, да бъдат преотстъпвани на общините именно заради това да имаме по-голяма оперативна финансова стабилност, за да решаваме тези проблеми", обясни Димов.

Той припомни, че близо 70% от бюджета на всяка една община идват от държавните трансфери и по този начин приходите съответно в общинската хазна намаляват с годините: "Възможностите да бъдат попълвани тези приходи вече почти са изчерпани, защото голяма част от общините продадоха недвижимото си имущество, земи, терени и т.н. Т.е. ние трябва да мислим в посока и да търсим начини за по-голяма финансова децентрализация с различни варианти".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: