Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Димов: Предсрочни избори през март ще означават провал на всички дейности, които местната власт е заложила
Автор: Йоланда Пелова 11:55 / 02.12.2022Коментари (0)684
©
Иво Димов, кмет на Община Димитровград, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Кои са пресечните точки между държавата и местната власт? Какво зависи от общината и какво – не? Мой гост е Иво Димов – кмет на Община Димитровград. Г-н Димов, държавата съществува с ред неуредици и куп чакащи неща за вършене от народните представители. Вие, освен кмет на Димитровград, сте и заместник-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Как според вас ситуацията в държавата резонира? Как се отразява на общините и докога ще я караме така? 

Хубав въпрос, на който за съжаление не мога да отговоря. Нашето желание, моето и на колегите ми кметове на всички общини е да има стабилност в държавата. За съжаление, и миналата година, и тази има една несигурност в управлението на държавата, която рефлектира съответно върху изпълнение на дейностите и ангажиментите по малките населени места, по градовете, т.е. рефлектира върху изпълнението на дейностите на местната власт. За съжаление, местната власт се оказа стожерът на държавата и ние винаги казваме, че колкото по-силна е местната власт, толкова по-силна е и държавата. Но тук трябва да отворя скоба и да кажа, че таи несигурност в държавата рефлектира върху това, което предоставяме ние като услуга, върху живота, върху начина на живот на хората, които живеят по места в градовете и в селата ни. Искрено се надявам да има стабилност, да има редовно правителство, да има бюджет, за да може да тръгнем в правилната посока и да изпълняваме ангажиментите, които сме приели пред своите избиратели. 

Как ще се отрази липсата на бюджет на вашата община? 

Липсата на бюджет се отразява негативно не само на моята община, а на всички общини. Ритмичното изплащане на дейностите, делегираните от държавата дейности е голям проблем, защото тази несигурност ще повлияе върху предвидимостта на работата на съответните общини. Много са нещата. Ние нямаме яснота как удължителният закон ще въздейства върху отговорностите и ангажиментите, които имаме. Тук искам да отворя скоба и да кажа, че бюджетът е един инструмент, с който се правят политики. За съжаление, служебният кабинет няма право и няма възможност да прави такива политики. Те трябва да бъдат правени от редовен кабинет. Така че аз приемам бюджетът, който беше удължен, като нещо нормално, но искам да кажа, че колкото по-бързо се състави правителство и то приеме редовен бюджет, толкова по-бързо ще тръгнат нещата, защото следващата година, при положение че имаме нови предсрочни избори март месец – така, както се говори в последно време, това значи, че държавен бюджет ще има не по-рано от края на май, което значи, че общинските бюджети ще бъдат приети юни месец. Сами разбирате, че това значи провал на всички дейности, които местната власт е заложила, провал на капиталовата програма, несигурност в дейностите, които са свързани, в делегираните от държавата дейности. При съотношение 70 на 30 в полза на делегираните от държавата дейности, ние много трудно можем ритмично да изплащаме възнаграждения и да правим сметка така, че да може да функционира общината в образователния сектор, в социалните дейности. Въобще всички дейности ще бъдат много, много забавени.  

Да. Г-н Димов, а какво е вашето отношение към смесеното гласуване, към последните промени в Изборния кодекс? 

Лично моето отношение и моето виждане е, че трябва да има право на избор и всеки да преценява как е по-добре и как му е по-лесно да гласува. Много се изговори за "хартиената коалиция“, за хартиената бюлетина, но наистина има хора, които се притесняват да отидат и да гласуват с машини. Имайте предвид, че на следващите местни избори в едно малко населено място хората трябва да гласуват с машина поне четири пъти – за кмет на населеното място, за Общински съвет, евентуално преференция за Общинския съвет и кмет на община. Представете си как тези възрастни хора четири пъти ще използват машината. Така че аз подкрепям това, което се случва в Народното събрание. Нека всеки да има право да избере своя начин, по който да гласува. 

Вие бяхте официален представител на НСОРБ в наблюдаващия орган на заседанието на съвместния Комитет за наблюдение по програмата Interreg България – Турция 2021-2027 г. Нека да кажем на нашите слушатели, че работното заседание се проведе в Одрин.  

Вчера. 

Да. В какъв дух премина срещата, какво обсъдихте там? 

Да, беше направен анализ на постигнатото към момента, както и необходимите условия и регламент, по който да стартира програмата в новия програмен период. Общо взето познавателно беше вчерашното заседание. Факт е, че програмите, включително и тази – Interreg България-Турция, закъсняват страшно много. Искрено се надявам през първите месеци на следващата година тази програма, и не само тази програма, да започне да функционира. Тук отново отварям скоба, защото освен тази програма, освен и другите европейски програми, знаете, че доста мерки ще бъдат отворени и по Плана за възстановяване. Общините трябва да започнат с ударно темпо да подготвят своите проекти, да проектират, за да имат готовност да представят необходимите проекти. И това забавяне наистина не е добре за българските общини, защото ние се надяваме на европейските средства. Надяваме се да изпълняваме ангажиментите си с проекти, които сме поели като ангажимент преди доста време, но за съжаление това забавя, политическата обстановка влияе именно върху усвояването на тези европейски средства.  

Г-н Димов, и още една важна тема. Димитровград знаем, че е един от най-големите строителни обекти на социалистическа България, в чийто градеж с доброволен труд през 1947 г. са се включили близо 50 000 бригадири. Логично за времето си, вашият град носи името на тогавашния първи в държавата Георги Димитров. Община Димитровград е готова да приеме сега паметници с отпаднала необходимост от времето на социализма. Разкажете ни повече за тази инициатива.  

Това е нашата история, ние няма как да бягаме от нея. Аз винаги съм го заявявал. Да, Димитровград е изграден от гола поляна с безвъзмезден, непонятен за съвремието ни ентусиазъм от хиляди младежи и девойки и това е ценното на нашия град. Ние имаме решение на Общинския съвет от доста време, с което решение се дава зелена светлина на изграждане на една Алея на монументалното изкуство в един от най-големите паркове на Димитровград – парк "Марица“. Между другото, преди броени дни започна рехабилитацията на този парк на обща стойност над 3 милиона лева. Аз имах една среща с министъра на културата. Тя беше съвсем опознавателна, ако мога да кажа, по тази тема. Да, Димитровград е готов подобни паметници с отпаднала необходимост да бъдат разположени именно в този парк, в тази Алея на монументалното изкуство. И мисля, че няма нищо лошо, защото този период от развитието не само на нашата държава, ще бъде все по-интересен за младото поколение, ще бъде все по-привлекателен от гледна точка на това да се научат доста неща за начина на живот, за функционирането на системата по онова време. Така че ние сме готови евентуално с помощта на държавата да разположим подобен вид паметници в един от най-големите паркове и се надявам това да бъде атракция не само за жителите на Димитровград, а и за всички гости на града ни.   

Знаем, че във вашия град се намира най-голямото живо коледно дърво в Европа – подчертавам, в Европа. Светлините ще бъдат запалени много скоро. Разкажете ни какво да очакваме от вашите инициативи, какво предвиждате, празнични програми. 

Да, така е. За България е най-високото коледно дърво, мисля, че и за Европа. Дървото беше измерено преди няколко години – 2018 г., в присъствието на нотариус. Тогава имахме спор с община Троян и се оказа тогава, че е 27,30 метра, ако не ме лъже паметта. Това беше преди три години, предполагам, че в момента то е над 28 метра, което го прави най-високото живо коледно дърво. Всяка година то се украсява внимателно, с различна визия за радост на малки и големи. Утре предстои официално светлините на "Дървото на надеждата", както сме го кръстили, да бъде запалено лично от Дядо Коледа. Надявам се да стане един уникален празник за малки и големи. Тази година са използвани нови ефекти за украсата – има 65 светещи топки с диаметър над 40 сантиметра, дълги снежинки, които са диаметър над 80 сантиметра, 60 на брой, и т.н. Създали сме необходимата организация, Дядо Коледа ще пристигне с АТВ, придружаван от своите елфи. Богата програма, занаятчии ще има, децата ще могат да украсяват картички и да ги изпращат, пекарна, гостилница с всичко необходимо. Разнообразната  програма, отново казвам, се надявам да бъде съпътствана с много усмивки и настроение, за да освободим коледния дух и да започнем вече да мислим за хубави неща, за приближаващите светли празници Коледа и Нова година. Така че ще очаквам всички малки и големи утре от 17.30 часа на площад "България“, за да запалим заедно светлините на Дървото на надеждата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: