Иво Христов към ЕП: Да не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:45 / 14.12.2022
794
"Петър Бъчваров, Йордан Илиев, Атанас Градев – това са имената на трима български полицаи, убити в последните месеци. Трима европейци, които заедно с колегите си охраняваха спокойствието на българи, австрийци, холандци, на гражданите на целия Съюз. Правят го ефикасно, както констатират всички инспекции. Призна го Европейският парламент. Призна го и Комисията.“

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D), съобщават от пресофиса на депутата.  В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание, в рамките на което бе обсъдено решението на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да отхвърли с 25 гласа "за" и 2 "против" предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген.

По думите на Христов, решението на Австрия и Нидерландия да затворят вратите на Шенген за България и Румъния не е мотивирано от загриженост за върховенството на закона.

"То е безочливо пренебрежение към волята на Европейския парламент. Това решение пренебрегва констатациите на мониторинга и изпълнените критерии. То е пример за това как националният егоизъм и електоралните сметки убиват духа и буквата на европейската конструкция“, каза още Иво Христов.

В пленарна зала българският евродепутат изрази мнение, че в опит да угодят на националистите в своите страни, някои европейски лидери правят подарък на еврофобите в България и Румъния, третирайки ги като неканени гости на прага на Шенген.

"Уважаеми колеги, нека не убиваме вярата в Европа, която българските полицаи охраняват с цената на живота си“, призова Христов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Ето колко от българите нямат банкови сметки
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!
Финансист: Пенсиите могат да бъдат увеличавани и с по-голям проце...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).