Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Игнатов за клоунадата на Паоло Нани: Милиони комплименти, рядък случай на толкова категоричен и ясен театрален език
Автор: Цвети Тончева 19:51 / 05.09.2023Коментари (0)558
© Kapana.bg
Паоло Нани
Интервю с Иво Игнатов – Кени, създателят на Театър "Хенд" в предаването " "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус", за гостуването на Паоло Нани, един от най-великите клоуни в света в Пловдив и една лична оценка за неговите клоунади.

Паоло Нани за втори път ще посети Пловдив, нали така? И ще бъде организиран уъркшоп с него?

Да, тази година е малко по-широко неговото участие на сцена. Миналата година имаше едно представление, така да се каже много лично, понеже беше в нашата зала за около 80 човека. Нашата зала е малка. Тази година даваме възможност на хората да го видят на голяма сцена, същото представление “Писмото", играе се два пъти - един път в София на 8 септември, в рамките на Sofia Summer Fest, един път на 9 септември на “Есенния салон на изкуствата", подпомогнат от Община Пловдив и от Национален фонд “Култура". Този уъркшоп е само за професионалисти, които се интересуват от импровизация и клоунада. Самият Паоло Нани е много детайлен, много чисто работи, почти без думи е представлението, но не е правено така, че да излезе като пантомима. По-скоро всичко е толкова ясно, че няма нужда от кой знае колко думи, иначе той говори 4-5 езика. Аз самият съм клоун от началото на кариерата си и рядко виждам човек, който работи толкова чисто. Да не говорим за това, че той е пълен с идеи, с хрумки, има страхотно чувство за хумор. Това са основните неща, които ползват участниците в уъркшопа. Уъркшопът е тридневен, на пълни обороти  започва от 10 часа и свършва в 19 ч. вечерта.

Всъщност, те ще се учат от него, така ли?

Ами да, той им преподава много интересни техники, правят различни странни, шантави упражнения. Идеята е, човек, който не се е занимавал с театрална клоунада да види какво представлява и как да ползва този стил. Много различно от цирковата клоунада и различно, от актьорско майсторство за драматичен театър. Аз съм го гледал, не съм участвал в уърк шопа миналата година, но гледам системно начинът по който работи. И за мен това е една нова школа. Понеже в нашата академия рядко се среща такова нещо, по-скоро при кукловодите, те учат мимия, понеже аз съм кукловод, учим клоунада. В момента, до колкото знам Георги Спасов преподава клоунада в момента, но нямат възможност да видят друг вид клоунада, освен тази, която е доста опорочена, не говоря за цирковата, цирковата си е друг вид, а за тази, която ни се поднася по детски рождени дни. Грубо ще се изразя, но доста евтино разбиране за клоунада. Този човек вкарва един нов пароноичен смисъл в това нещо.

Това си е друга школа.

Това е най-лаконичният и най-критичният вид комедия, точно заради това, че почти не ползва дума, той е много ясен и категоричен. Това е голямата полза, един професионален актьор винаги може да надгражда себе си. За мен беше малко странно, че само млади хора се записаха, нито един възрастен. Сякаш в България, когато човек завърши НАТФИЗ казва “о, аз вече съм професионален актьор и нямам нужда от нищо повече". А пък човек трябва постоянно да надгражда възможностите си и това е една прекрасна възможност. Слава Богу, курсът е пълен, има много желаещи, даже върнахме няколко кандидатури, по-скоро той, защото той решава кой да участва. И нещата вървят.

Лично той?

Да, с наша помощ и лично. Ние гледаме условията му да са спазени, да са професионални актьори, да имат желание, да им е интересно, да са пробвали такова нещо.

Ще бъде интересно за хората, които участват. А от миналата година имате ли отзиви, от тези, които са се записали и са били на уъркшопа?

О, да, разбира се, разбира се, всички са адски доволни и са щастливи от това, което се случи с Паоло. И не само това, има дори и развитие на това нещо. Предполагам, че са повече, но аз знам за три спектакъла, създадени веднага след Уъркшопа, като два от тях са клоунадни, хората са се впуснали много сериозно да импровизират, вече има, както ви казах, няколко спектакъла като резултат, двата са моноспектакли. За мен е просто гаранция, че от тези неща има полза. Ето, вижте какво се случи след тези три дни.

Наистина, много добре. Благодаря ви, догодина смятате ли отново да го поканите?

В зависимост от това дали ще помогне Национален фонд “Култура", общината. Ще видим как ще се развият нещата. Паоло е малко известен в България, но човек, който го е видял на сцена, ще запомни това име завинаги. Аз мога милиони комплименти да направя, защото това е един от редките случаи да видиш толкова категоричен и ясен театрален език.

Между другото, театралният комик Паоло Нани вече пристигна в България. Първата спирка от гостуването му е, разбира се, град Пловдив, където вече започна очакваният от артистичните среди Уъркшоп по клоунада и импровизации. Броени дни остават до неговия моноспектакъл “Писмото". Комедията ще се игае на 8 септември на Sofia Summer Fest и на 9 септември в лятно кино “Орфей" в Пловдив от 20-30 ч.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Катастрофи във Варна
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: