Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Избраха новите конституционни съдии
Автор: Самуил Иванов 12:52 / 19.01.2024Коментари (0)1000
©
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани да попълнят двете квоти с изтекъл мандат на парламента в Конституционния съд. Това реши Народното събрание със свое решение.

Така депутатите успяха да попълнят двете места, чиито мандати изтекоха още през есента на 2021 година.

Борислав Белазелков бе подкрепен със 154 гласа "за“ (бел. от ред. – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС), 63 бяха "против“ (бел. от ред. – "Възраждане“, БСП и ИТН).

Десислава Атанасова бе подкрепена със 159 гласа "за" (бел. от ред. -ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС), 65 бяха "против" (бел. от ред. - "Възраждане", БСП, ИТН и един депутат от ПП-ДБ).

Кандидатурата на Цвета Рангелова бе отхвърлена.

Важно е да се отбележи, че мандатът на Атанасова и Белазелков ще бъдат намалени с две години заради забавянето. Това бе определено с решение на Конституционния съд през миналата седмица по запитване на президента Румен Радев.

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще имат мандат от 7 години, а не от 9.

Дебати

Петър Петров от "Възраждане“ заяви от парламентарната трибуна, че по времето си като съдия във ВКС Белазелков осъжда държавата, Народното събрание и ВКС за 1 млн. лева в полза на приватизатор на държавно дружество.

По думите му след това осъждане започват да се появяват нови искове от приватизатори, които до момента възлизат на около 65 млн. лева. Петров поискал публична информация за това кои са приватизаторите, които съдят държавата, тя обаче нямало да стане публична преди решението за това кои да стана конституционни съдии. "Възраждане“ обаче щели да оповестят кои са тези лица, осъдили държавата.  

Мирослав Иванов от ПП-ДБ коментира, че решението на Белазелков не е било взето еднолично, защото ВКС се произнасял с мнозинство, в състав от трима души. Това означавало, че поне още един съдия също е подкрепил неговата позиция. Иванов определи действията на кандидата за конституционен съдия като пример за разделение на властите и именно това показвало свободната воля.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ каза, че няма как да се очаква съдилищата да постановяват решения в полза на самата държава. Той апелира депутатите да се запознаят с търговското право по повод критиките към Белазелков и неговите решения като върховен съдия във ВКС.

Радостин Василев заяви, че не е сигурен, че Десислава Атанасова може да бъде добър конституционен съдия. Василев каза още, че бил прочел критични становища от страна на професионалните страни за нейната номинация. По думите му тя ще смаже авторитета на Констутиционния съд. Василев я определи като "едно от остриетата на ГЕРБ“. Василев припомни, че именно Атанасова е била човекът, на когото Иван Гешев се бил обадил, след като Мария Габриел заяви, че ще искат на тогавашния главен прокурор.

Според Василев Атанасова не можела да бъде безпристрастна. Той призова залата да се запита защо Бойко Борисов изтеглял именно Атанасова от "играта“. Той нарече Христо Иванов "позорище“ заради  това, че си променил името по отношение на кандидатурата на Атанасова и каза още, че Надежда Йорданова само преди няколко месеца "се хванала за главата“ заради антикорупционния закон, представен от председателя на групата на ГЕРБ-СДС.

Иван Ченчев от БСП заяви, че според него ярки политически лица нямали място в Конституционния съд, визирайки Атанасова. Депутатът от БСП цитира проф. Пламен Киров, който критикувал Белазелков заради неговите изказвания в изслушването му в Конституционната комисия и го определил като неподходящ за Конституционен съдия.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ“ разкритикува и двете кандидатури. Той определи Белазелков като "жалка история“. По думите му миналото на бившия съдия повдигало много въпроси.



Още по темата: общо новини по темата: 1100
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: