Избягването на грипната вълна вече било невъзможно

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:11 / 03.01.2018
5621
Късно е за поставяне на противогрипна ваксина, но е препоръчително приемането на медикаменти за по-лесно справяне с болестта. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Фокус". 

По думите му времето, в което е могло да се предпазим от грипа е било през есенните месеци. Д-р Кунчев поясни, че вече избягването на грипната вълна е невъзможно. 

"При първи симптоми обаче е важна консултацията с лекар, като самолечението с антибиотици е не само непрепоръчително, но и излишно", обясни д-р Кунчев.

"В този период, в който започва масово повишаване на заболеваемостта, обикновено грипният вирус е в основата на почти всички случаи. Мощен е и успява да избута всички останали респираторни вируси и да е основен причинител на заболяванията, но и клиничната картина е доста различна. Обикновено при респираторните заболявания срещаме хрема, кашлица, сравнително запазване на общото състояние и не толкова висока температура. При класическия грип началото е много рязко, нямаме никакви двоумения дали сме болни или не, тъй като трудно продължаваме да живеем по начина, по който сме свикнали, ходейки на работа и училище. Температурата е висока, главоболието е подчертано", обясни той. 

"При грипа най-често се засягат горните дихателни пътища, като може да се стигне и до по-сериозни усложнения. Подобни случаи обаче са изключително редки - около 0, 1%", увери д-р Ангел Кунчев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (142):
02.04.2024 Доц. Кунчев: Ако една кашлица се задържа повече от седмица и не се поддава на нормалното лечение с антибиотици, направете изследване
27.12.2023 Скоро: Универсална ваксина срещу грип, предпазваща от няколко щама
17.01.2023 Край! Учениците в Бургас се връщат в класните стаи!
10.01.2023 Обявиха грипна епидемия в Бургас
13.10.2022 Проф. Ива Христова: Не се очаква голяма ковид вълна
13.10.2022 885 са новите случаи на COVID-19 за денонощието
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).