Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изгавриха се с паметник на хан Кубрат в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 07.04.2021Коментари (0)1170
©
Неизвестни вандали оскверниха паметника на създателя на Стара Велика България - Хан Кубрат в Малая Перешчепина, Новосанжарски район на Полтавска област в Централна Украйна, съобщава "Фокус".

Именно там през 1912 г. се счита, че е открит гробът на хана. От снимките, публикувани от регионална украинска медия се вижда, че паметникът е изваден от постамента и повален на земята. Полицията в Полтавската област е започнала разследване във връзка с инцидента.

На 5 април кметът на село Мала Перешчепина се е свързал с полицията и е съобщил, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента органите на реда установяват, че вандалите са подкопали бетонната основа на паметника, което е станало причина за падането му.

Извършителите подлежат на наказание по чл. 298 от НК на Украйна (Незаконна работа на обекти на археологическо наследство, унищожаване или повреждане на обекти на културното наследство) - глоба и/или лишаване от свобода за срок до две години.

През 1912 г. момче на име Деркач случайно намира съкровище в селото, което се оказва изключително голямо: 800 отделни предмета, предимно от злато (с тегло 25 кг) и сребро (с тегло 50 кг). Намерени са многобройни златни и сребърни съдове, украшения от златни византийски масивни монети от средата на VII век, гривни, пръстени, фрагменти от оръжия, златни части от колани и фрагменти от дървен скиптър със златна облицовка.

Историците стигат до заключението, че това не е заровено съкровище, а погребение. Пръстенът с монограмата "Кубрату патрикиу“ е един от предметите, заради който историците твърдят, че Перещепинското съкровище е намерено в гробницата на хана на Стара Велика България.

Всяка година българи от цял свят посещават гроба на хан Кубрат в селото. В помещенията на училището в Малая Перешчепина е открит музей, който всяка година се попълва с нови експонати.

По-късно възниква идеята за изграждане на мемориален комплекс "Хан Кубрат“ на мястото. За тази цел през 2008 г. е създадена и регистрирана Международната благотворителна фондация "Хан Кубрат“. Към 2012 г. концепцията на комплекса включва изграждането на паметник и пътеката до него, а също параклис и паркинг за посетителите.

Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда вандалския акт срещу паметника на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Полтавска област на Украйна, заявяват в съобщение от МВнР.

Очакваме компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност, посочват от външното ни министерство.

България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска общност в Украйна, което допринася и за отличните отношения между нашите две държави, отбелязват от МВнР.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (391) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1605) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: