Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изграждат над 1500 нови зарядни станции за електромобили в България в следващите три години
Автор: Петя Кузева 14:21 / 26.01.2024Коментари (0)859
©
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем от 40 милиона евро с австрийската компания Eldrive Holding GmbH за инсталиране на 8472 станции за зареждане на електрически превозни средства (EV) в България, Литва и Румъния през следващите три години като подкрепа за екологична мобилност и за целите на Зелената сделка на ЕС за устойчив транспорт и декарбонизация, съобщава румънският вестник Adevărul. Над 1500 нови зарядни станции за електромобили ще бъдат инсталирани в България в следващите три години.

Според изявление, публикувано в петък, тази инвестиция е подкрепена от програмата InvestEU, която има за цел да привлече допълнителни инвестиции на стойност над 372 милиарда евро между 2021 и 2027 г. 

Програмата InvestEU мобилизира инвестиции за приоритети на политиката на ЕС като зелен преход, конкурентоспособност, иновации и устойчива инфраструктура.

С финансова подкрепа от InvestEU и ЕИБ, Eldrive Holding планира да инвестира приблизително 146 милиона евро в инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електромобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България, ускорявайки осигуряването на необходимата инфраструктура за развитие на чисто транспорт в трите страни и подпомагане на прехода към климатична неутралност “, се посочва в съобщението. 

Проектът ще реши проблема с ниското използване на електрически превозни средства и станции за зареждане в трите държави и ще им помогне да постигнат целите на Зеления план на ЕС за разполагане на един милион обществени станции за зареждане на електрически превозни средства и станции за алтернативно гориво, разпределени в 27-те държави-членки до 2025 г.  

Според цитирания източник мрежите за зареждане на електрически превозни средства ще подпомогнат прехода към електрически превозни средства и ще помогнат за намаляване на емисиите на парникови газове и замърсяването на въздуха в градските райони в България, Литва и Румъния. 

"Това е много важен проект. Транспортният сектор е един от основните източници на емисии на парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляването им, както и замърсяването на въздуха. Сериозен преход към използване на електрически превозни средства обаче не може да се случи без необходимата инфраструктура. Като банка на ЕС за климатичните промени, ЕИБ подкрепя изграждането на мрежи за зареждане на електрически превозни средства и аз съм много доволен, че ще участваме в модернизацията на транспорта в България, Литва и Румъния", каза вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис.

Елдрайв холдинг, контролиран от български инвеститори, вече управлява над 1200 точки за зареждане на електрически превозни средства в трите държави. Зареждането на електрически превозни средства е един от секторите, отговарящи на условията за допълнителна подкрепа по инициативата на ЕИБ за подкрепа на REPowerEU, плана на ЕС за прекратяване на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива. 

Банката на ЕС се ангажира, в допълнение към редовните си заеми, да предостави допълнителни 45 милиарда евро финансиране за проекти, които отговарят на критериите на REPowerEU. 

"Получаването на доверието на Европейската инвестиционна банка е важен етап за Eldrive. Това е ценно признание за устойчивостта на нашата бизнес стратегия, изпълнение и растеж, постигнат през последните години. С ЕИБ като партньор в този проект ще разширим нашата мрежа бързо и ефективно и ще се превърнем в един от основните оператори на зарядни точки в Европа", каза генералният директор на Eldrive Стефан Спасов. 

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз, собственост на неговите държави-членки. Институцията финансира солидни инвестиции, които допринасят за целите на политиката на ЕС. 

Програмата InvestEU предоставя на Европейския съюз изключително важно дългосрочно финансиране, привличайки значителни частни и публични средства в подкрепа на устойчиво възстановяване. Той също така помага за мобилизирането на частни инвестиции за политическите приоритети на Европейския съюз, като Европейския зелен пакт и цифровия преход. 

Програмата има три компонента: фонд InvestEU, платформа за консултации InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEU се реализира чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти, използвайки гаранцията на ЕС от 26,2 млрд. евро. Цялата бюджетна гаранция ще подпомогне инвестиционните проекти на партньорите по изпълнението, ще увеличи капацитета им за поемане на риск и по този начин ще мобилизира допълнителни инвестиции от поне 372 милиарда евро.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: