Изключителен малшанс за заразения със западнонилска треска пловдивчанин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:17 / 04.09.2018
1408
Западнонилската треска може да доведе до животозастрашаващи състояния само при хора с хронични заболявания и възрастни. Това заяви за "Хоризонт" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, след като случаи на заболяването бяха регистрирани в Бургас и Пловдив. Мъжът в Пловдив, заразен със западнонилска треска, е на лечение от 10 дни в клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Св. Георги“.

Той е с възпаление на мозъка - усложнение, което се проявява при около един процент от заразените, състоянието му обаче се подобрява. Миналата седмица беше съобщено и за заразена жена от Бургас, която не е развила усложнения. Вирусът се пренася от комари. Големият проблем е, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а други 20 % симптомите са като при грип. "От 1000 заразени не повече от 180–200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90 процента от тях ще имат това тридневно, понякога леко засягане със субфебрилна температура, отпуснатост, гадене – симптомите на едни летен грип. И вече в много, много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са и случаите в Сърбия“.



Това лято западнонилската треска взе десетки жертви в Италия и Сърбия, като според Кунчев причина за това е повишената влажност, благоприятна за комарите, които пренасят болестта. Според него обаче няма условия за епидемия на треската у нас.

"По-различен беше и пролетният и летният сезон – с много валежи, което е възможност за образуване на много завирени, заблатени места, което пък увеличава броя на комарите. Те са основният преносител и когато има повече комари, повече ухапвания, можем да очакваме и броят на случаите да расте“.


Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
05.09.2018 Комарите у нас също пренасят западнонилската треска!
04.09.2018 Мъжът със западнонилската треска бил в Истанбул, не помнел да е хапан от
комари
Още новини от Национални новини:
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Затворът край Дупница, в който няма да има решетки, ще приеме пър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).