Изключително слаба реколта качва цената на акациевия мед

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 17.06.2023
526
Лошите климатични условия са основната причина за изключително слабата реколта от акациев мед тази година. На фона на агресивния внос от трети държави миналогодишната продукция пък залежава по складовете. Трудно и несигурно започва стопанската година за пчеларите в Североизточна България. Пчелините на Полина Милчева се намират в горските масиви по билата на Батовското плато и първи път от години насам в навечерието на Еньовден цъфнали билки там няма. Радостин Николов пък пресмята, че ще добие девет пъти по-малко мед в сранение с миналата година. Затова и очаквана цена ще е с 5 лева по-висока и ще достигне до 20 лв. на килограм.

Разходите на пчеларите постоянно растат и се налага пчелните семейства да бъдат редуцирани, предава NOVA. Освен това от години родните пчелари имат проблеми с вноса на мед от Китай, а напоследък - и от Украйна. Това свива пазара на биологично чистия продукт.

Производителите смятат, че трябва да има регулация в обществените взаимоотношения на хората, така, както е при пчелите: при липсата на достатъчно паша, работничките редуцират броя на търтеите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС с убедителна преднина, битка за второто м...
ЦИК: Изборните протоколи са елементарни за попълване
Синдикалист: 80-годишни карат линейки, млади лекари взимат по 250...
Томислав Дончев за изборите: Вторите и третите трябва да подкрепя...
Асен Василев загуби делото, което водеше срещу Делян Добрев за 25...
49-годишен служител на БДЖ е задържаният за случая със срязаните ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).