Изкуствен интелект и виртуална реалност: Иновативна лаборатория отвори в УНИБИТ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:58 / 21.10.2023
752
Лаборатория, която съчетава изкуствен интелект и виртуална реалност, вече е част от учебния процес. Тя ще помага в обучението на студентите от Университета по библиотекознание и информационни науки, съобщи NOVA. 

Новооткритата лаборатория освен възможности в областта на информационните науки, разкрива и нов потенциал в културното наследство. А измеренията на изкуствения интелект и виртуалната реалност отправят студентите на пътешествия, далеч извън пределите на учебната зала.

"С единия джойстик си избирам къде искам да съм, да вляза да гледам, а от другия мога да отледам отгоре и да си харесам и друга позиция. Преди малко се разходих из Париж и видях Айфеловата кула, много ми хареса. И бих отишъл наистина да я разгледам", споделя Мартин Симеонов, студент по "Информационни технологии".

Обикновено дискусиите обхващат историческите аспекти и създаването на самия обект. "Можем да говорим и за пространственото оформление", допълни Доц. д-р Нина Дебрюне, научен секретар на Факултет по библиотекознание и културно наследство.

Благодарение на виртуалните разходки, студентите могат и да посещават места, които в момента не изглеждат по същия начин, и да доизграждат старинни градове. Така например те успяват да сътворят 3D модел на древния тракийски град Скаптопара, който е предизвиквал многократно интереса на историци и археолози. Студентите не спират да търсят и намират нови приложения на залата, с която тепърва се запознават.

"Сега много са нашумели метавселените. Представете си, например, да можем да изграждаме цели градове в метавселената. Изцяло от нас зависи докъде нашето въображение се простира", смята студентът Ивайло Карадашев.

Откриването на новата лаборатория поражда любопитство не само сред студентите и преподавателите - има запитвания дори от детска градина. Едно от следващите обещаващи приложения на лабораторията ще бъде в подкрепа на деца със специални образователни потребности.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).