Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изкуственият интелект започва да въздейства върху възприемането на реални и създадени от него нереални събития
Автор: Екип Varna24.bg 20:55 / 11.07.2023Коментари (0)976
© Фокус
Как и защо изкуственият интелект може да създава събития, които никога не са се случили? Тази тема коментира в предаването "Сценарий от бъдещето“ по Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Реалистични изображения на събития, които никога не са се случвали, като Голямото земетресение и цунами в САЩ през 2001 година и Синята чума в Русия са сътворени с помощта на генеративната платформа с изкуствен интелект за изображения - Midjourney. Платформата се прочу с генерирането на визуализации на ареста на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Тези изображения са направени само с помощта на текстови подсказки, предоставени от потребител и демонстрираха колко мощна става технологията за даване на реалистични резултати.

"Интересно е да се изследва защо колективното съзнание на толкова много хора е ангажирано във вярата на такъв феномен, подобен на Ефекта на Мандела - колективно дежавю. Като социален експеримент е изключително интересно, но хора с по-голям житейски опит веднага разпознават “факти", които никога не са се случили, други са имали съмнения, а трети са повярвали. Това показва, че 52% от потребителите на услуги от изкуствен интелект безпрекословно се доверяват на това, което виждат", каза футурологът.

По думите й се тестват човешките граници на поносимост, за да лансират 

нов тип провокации. Според нея социалната медия Reddit, в която може да се намерят въпросните снимки на събития, които никога не са се случили, е проявление на по-неоконсервативни възгледи и това е предизвикателство към либералните и неолибералните и намек към капитализма, към американската система тогава. 

"Когато смесим пренаписването на езика, съдържанието, историята, еднозначността от езиково съдържание с визуализацията на събитията, започване да объркваме процесите на колективно съзнавано и несъзнавано. Аз продължаваме да вярвам, че ние сме много адаптивни и така както ще се научим да имитираме емоциите си или да управляваме тоналността на гласа си, вероятно ще изградим и умения да имаме критерии за това кое някога е било истина, но може и тотално да се изгубим в тези изкуствено конструирани светове, особено когато те бъдат подпомогнати от метавселените, холограмите. Може да изгубим представа за процес, време и пространство и за тези ефекти на изкуствения интелект все още никой не говори", посочи тя.

Доц. д-р Тодорова смята, че именно тези ефекти могат да навредят по един или друг начин на менталното здраве, себеоценката и възприятието ни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: