Изкуственият интелект започва да въздейства върху възприемането на реални и създадени от него нереални събития

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
20:55 / 11.07.2023
984
Как и защо изкуственият интелект може да създава събития, които никога не са се случили? Тази тема коментира в предаването "Сценарий от бъдещето“ по Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Реалистични изображения на събития, които никога не са се случвали, като Голямото земетресение и цунами в САЩ през 2001 година и Синята чума в Русия са сътворени с помощта на генеративната платформа с изкуствен интелект за изображения - Midjourney. Платформата се прочу с генерирането на визуализации на ареста на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Тези изображения са направени само с помощта на текстови подсказки, предоставени от потребител и демонстрираха колко мощна става технологията за даване на реалистични резултати.

"Интересно е да се изследва защо колективното съзнание на толкова много хора е ангажирано във вярата на такъв феномен, подобен на Ефекта на Мандела - колективно дежавю. Като социален експеримент е изключително интересно, но хора с по-голям житейски опит веднага разпознават “факти", които никога не са се случили, други са имали съмнения, а трети са повярвали. Това показва, че 52% от потребителите на услуги от изкуствен интелект безпрекословно се доверяват на това, което виждат", каза футурологът.

По думите й се тестват човешките граници на поносимост, за да лансират 

нов тип провокации. Според нея социалната медия Reddit, в която може да се намерят въпросните снимки на събития, които никога не са се случили, е проявление на по-неоконсервативни възгледи и това е предизвикателство към либералните и неолибералните и намек към капитализма, към американската система тогава. 

"Когато смесим пренаписването на езика, съдържанието, историята, еднозначността от езиково съдържание с визуализацията на събитията, започване да объркваме процесите на колективно съзнавано и несъзнавано. Аз продължаваме да вярвам, че ние сме много адаптивни и така както ще се научим да имитираме емоциите си или да управляваме тоналността на гласа си, вероятно ще изградим и умения да имаме критерии за това кое някога е било истина, но може и тотално да се изгубим в тези изкуствено конструирани светове, особено когато те бъдат подпомогнати от метавселените, холограмите. Може да изгубим представа за процес, време и пространство и за тези ефекти на изкуствения интелект все още никой не говори", посочи тя.

Доц. д-р Тодорова смята, че именно тези ефекти могат да навредят по един или друг начин на менталното здраве, себеоценката и възприятието ни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Загубихме легендарния Тома Томов
Михаела Барокова: 70% от анкетираните родители на деца с аутизъм ...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Зам.-министър Якимов: 100 млн. евро ще бъдат насочени през ФнФ за...
Годишният доклад на ДАНС: Очакват се повече опасности за национал...
Посланикът на САЩ у нас: Не се месим във вътрешнополитическия жив...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).