Измамници намират жертви с обяви за дърва за огрев в интернет

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:27 / 09.11.2021
556
За нова измамна схема с обяви за дърва за огрев в интернет, предупреждават от полицията.

Как действа схемата: участниците се възползват от социалните мрежи и сайтовете за обяви и публикуват в тях съобщения за предоставяне на стока или услуга – най-често те са за снабдяване с дърва за огрев. От фалшиви профили, измамниците публикуват обяви, дават само телефон за връзка.

Потенциалната жертва звъни на посочения телефонен номер, получава уверения, че ще получи желаното. Идва и условието – предварително капаро за транспорт или за самата стока/услуга с уточнението парите да бъдат изпратени чрез куриер. Едва след време, когато купувачът не получи желаната стока или услуга, обявите изчезнат от интернет пространството и никой не вдига телефоните, той разбира, че е станал жертва на измама.

Полицията отправя апел – не се доверявайте на подобни обяви, в никакъв случай не изпращайте пари на непознати хора, независимо, че в текста на съобщението е изписан телефон. Важно е гражданите да знаят, че капаро се дава единствено и само след сключен договор, в който са отбелязани адресите и данните на двете страни. 

По никакъв начин купувачът не е защитен от вписаното в разписката основание за превода - предплата за доставка, защото това не е договор, a куриерът няма как да знае уговорката ви с отсрещната страна и съответно не може да ви гарантира, че получателят на парите не ви мами.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
След катастрофите с млади водачи: Специалисти настояват за промен...
Евтим Милошев: Готови сме за едно спокойно и сигурно лято, Българ...
Техническа грешка на матурата по БЕЛ: Зрелостници получили тестов...
Откриват 769 секции в чужбина за изборите 2 в 1, най-много ще има...
Доброволци се включиха в акция по разчистване на сметище във Варн...
Хилари Клинтън: България изпреварва значително страните от ЕС по ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).