Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изобретател пред "Фокус": Оксиводородът е технология, която няма граници
Автор: Екип Varna24.bg 12:31 / 09.08.2023Коментари (0)476
© Фокус
Оксиводородът е технология, която няма граници. Добавен към всякакъв вид конвенционално гориво – дизел, бензин, природен газ, оксиводородът намалява драстично емисиите, защото подобрява много начина на горене. Това каза изобретателят Ангел Ненов в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".  

Технологията е открита още преди 200 години, разказа той. През 1823 г. британски учен получава награда за оксиводородна горелка. През 1971 г. българският учен и изследовател Илия Вълков патентова този газ като Браунов газ.  

"Сблъсках се с тази технология преди 10 години и останах много впечатлен как от 1 литър вода може да се направят 1800 литра газ, който може да гори без да емитира никакви емисии“, разказа Ангел Ненов.  

Компанията му създава устройството HydroGen – електролизьор, който може да се монтира към различни превозни средства и който подава оксиводород към конвенционалното гориво, което подобрява работата на двигателя. Благодарение на това разходът на дизел или бензин намалява с до 25%, а вредните емисии – със 70-80%. "Подпомага по-правилното изгаряне, от там – по-чистото изгаряне, а от там – и живота на двигателя, защото вътре няма карбонови наслагвания. Имаме едно напълно чисто горене, което започва от вода и завършва с вода“, поясни Ангел Ненов. 

За създаването на устройството компанията получава сребърно отличие в конкурса за технически иновации на Кралското планинско и земеделско общество на Шотландия. 

През последните години оксиводородът става все по-приложим и в медицината. Затова компанията работи и в тази посока, като от две години прави медицински проучвания в University of The West of England в Бристол, Англия. Изследвания доказват, че оксиводородът има противовъзпалително и антиоксидантно действие. "До този момент медицината не е намерила противопоказност. Оказва се, че след 45 минути вдишване тялото се обогатява на водород. Водородът е най-силният антиоксидант. Ако говорим за раково болни, инхалирането на оксиводород подпомага самите клетки да се възстановяват много по-добре. Трудно е да кажем, че можем да лекуваме – подпомагаме“, обясни Ангел Ненов.  

На този етап само в три държави се правят медицински проучвания, свързани с оксиводород, отбеляза той. Повече от 1000 медицински тестове, проведени в различни направления, показват, че приложението на оксиводорода за медицински цели може да е много широко. "В българското здравеопазването този метод е приет, защото СЗО го прие за нормален метод. Надявам се да се популяризира в България, защото наистина помага. Цялото ми семейство повече от четири години не използваме никакви хапчета“, каза още Ангел Ненов.  

Устройството се продава в чужбина. В България на този етап е използвано само в Бургаската и Хасковската белодробна болница, допълни създателят му.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мюсюлманите честват Курбан байрам
България и Войната в Украйна
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: