Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изпращането на ракия без платен акциз вече е забранено
Автор: Екип Varna24.bg 10:30 / 07.01.2020Коментари (0)1400
©
Пощальоните или куриерите вече ще могат да ни накарат да отваряме колетите, за да проверят дали в тях има домашно вино или пък ракия без акциз. Това е факт след като от 1 януари са в сила промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Затова, ако сте решили да изпратите дамаджана с вино или ракия на свой роднина, трябва да знаете, че рискът алкохолът да бъде конфискуван е огромен.

Изпращането на домашно вино, ракия без платен акциз и отпадъци от тютюн с пощенски пратки е забранено. Подателят и получателят на пратката трябва да покажат на пощенския оператор личната си карта. Новото от тази година е, че при поискване от пощенския оператор и изпращачът, и получателят трябва лично да отварят пратката и да я предоставят за проверка. Ако се окаже, че в колета има домашно вино или алкохол без акциз, пратката може да бъде задържана, като за случая ще бъдат уведомени митничарите. Всичко това се прави, за да бъде предотвратено пренасянето чрез пощенската мрежа на акцизни стоки без платени налози, пише "Труд".

Пощенският служител или представителят на куриерската фирма може да поиска от изпращача документи, свързани с произхода на стоката, както и препоръчана от митничарите друга информация, гласят още промените в закона. Целта е да бъдат предотвратени опити за заобикаляне на закона като например пренасяне на домашна ракия без платен акциз или пък на домашен алкохол в бутилки от уиски с бандерол.

След разпореждане от митничарите пощенският оператор може да отвори рискова пратка и без съгласието на подателя. Колетът се отваря в помещение с постоянно видеонаблюдение, като се съставя протокол в присъствието на свидетели. При установено наличие на забранени стоки пратката се задържа, гласят новите текстове от закона.

Ако човек реши да изпрати домашно вино или ракия без платен акциз на свои роднини с колет или пък ги продава и изпраща по пощата, може да бъде глобен с двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв. За фирмите санкцията е двойният размер на акциза, но не по-малко от 2000 лв.

За да бъдат предотвратявани нарушенията, митничарите и пощенските оператори ще си обменят информация за рискови податели и получатели, за рискови пратки, както и за извършени плащания, от които може да се види дали в стойността на изпращаните стоки е включен акциз.

Въвеждат се и нови глоби, ако човек пренася за страна от ЕС алкохол над разрешения лимит. За страна от ЕС може да се пренасят до 800 къса цигари, 200 пури, 10 литра алкохол, 90 литра вино и 110 литра бира. За пренасяне на акцизни стоки над тези лимити глобата е от 1000 лв. до 4000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 лв. до 6000 лв.

Колети с домашна лютеница и суджук не могат да бъдат изпратени в чужбина чрез "Български пощи" и двете най-големи частни куриерски фирми в страната, заради изисквания на международните пощенски оператори, с които работят в рамките на ЕС. Самите куриери, преди да опаковат пратката, я проверяват, дори да сте я опаковали прилежно вкъщи, и ако открият домашна храна в нея, отказват да я изпратят. Аргументът им е, че стоката трябва да е с етикет, на който да има данни за производител, срок на годност и съставките в продукта. Това важи с пълна сила за пратките за страните Румъния, Гърция, Германия и другите държави-членки на ЕС, както и до трети страни. Така се гарантира, че не се пренася нелегална стока или други вещества, маскирани като домашна храна.

Същото правило се прилага, ако получавате колет от чужбина с хранителни стоки. Това е така, заради възможността да се внесат болести като африканска чума по свинете, която се пренася чрез заразено свинско месо. Би могло да се пренесат и други вещества, добавени в домашната лютениа, както и скрити в луканките и саламите, което поставя куриерите пред опасността да отговарят за пратки, които няма как да тестват за евентуални отрови, зарази и забранени вещества, обясниха експерти в куриерските фирми и пощите.

"Български пощи" приемат домашни храни да се изпращат в рамките на страната, но при другите куриери отново е под въпрос какво точно изпращате. Например пратка от един квартал в София до друг може да бъде щателно проверена, ако изпращате домашна храна. Най-вече проверяват дали тя не е развалена.

Ако обаче решите да пътувате до Германия със самолет и в багажа искате да занесете три, четири луканки или бурканчета с лютеница, най-вероятно ще успеете, тъй като ако при проверка уточните, че те са за лична консумация, митничарите няма как да ги задържат, ако пътувате в рамките на ЕС. Но, ако сложите в багажа си няколко тенекии от по 5-6 килограма с мед, служителите на митниците могат да оспорят, че те не са за лично ползване, а за продажба. Експерти от Агенция "Митници" уточниха, че всичко зависи от регулацията на самата държава, в която влизате и от стоката, която носите за лична употреба и съответно количеството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: